OBRATI

Traktorji: za varnejše škropljenje

Objavljeno 04. april 2020 17.50 | Posodobljeno 04. april 2020 17.50 | Piše: Tomaž Poje

Case IH in New Holland bosta kmetovalcem ponudila tudi zaščitne kabine za standardne traktorje.

Case IH zdaj tudi za serijo maxxum ponuja kabino kategorije 4, ki varuje traktorista pred nevarnimi snovmi (pesticidi). FOTO: Tomaž Poje
Že več let morajo proizvajalci traktorjev navesti kategorijo zaščite pred nevarnimi snovmi, ki jo zagotavlja kabina. Standard EU 15695 definira štiri. Kabine s kategorijo 4 traktoristu zagotavljajo popolno zaščito pred nevarnimi snovmi (pesticidi). Take so se doslej vgrajevale le na ozkokolotečne traktorje in samovozne škropilnice. Ozkokolotečni traktorji se uporabljajo v vinogradih in sadovnjakih, kjer se pesticidi nanašajo s pršilniki. Pri škropljenju v trajnih nasadih pa lahko škropivo močno zanaša (drift), kar obremenjuje okolico in traktorista.

Več zaščite

Pred kratkim je v javnost prišla novica, da bosta Case IH in New Holland kupcem ponudila več zaščite pri škropljenju tudi pri
image
New Holland je za ozkokolotečno serijo traktorjev za sadjarstvo in vinogradništvo že več let ponujal kabino blue cab 4, ki sadjarja ali vinogradnika varuje pred prahom, aerosoli in paro. FOTO: Tomaž Poje
standardnih traktorjih. To so traktorji, ki se uporabljajo za varstvo rastlin pri poljedelstvu in zelenjadarstvu. Vgrajevali bodo kabine s kategorijo 4, ki traktorista varuje pred prahom (trdnimi delci), aerosoli in paro. Če je traktor opremljen s tako kabino, potem traktoristu med vožnjo ni treba imeti osebne zaščitne opreme, ki jo sicer zahteva uporabljeni pesticid.
S traktorji proti koronavirusu
V času koronavirusa lahko na televiziji pogosto vidimo ljudi v najbolj obremenjenih deželah, kako dezinficirajo ulice, pločnike, trge z ročnimi ali nahrbtnimi (motornimi) škropilnicami. V sosednji Italiji, kjer imajo ogromne težave s koronavirusom, smo zasledili tudi dezinfekcijo urbanih okolij s pravimi traktorskimi pršilniki. Ti so bistveno zmogljivejši kot nahrbtne škropilnice. Pršilnike poganjajo traktorji, dezinfekcijsko sredstvo pa do ciljne površine potuje z zračnim tokom, ki ga povzroča ventilator na pršilniku.

Filtrirni sistem

Case IH je kabine s kategorijo 4 ponujal že leta 2017 pri vinogradniški seriji quantum, zdaj pa je ta tehnologija filtriranja zraka ob vstopu v kabino na voljo kot opcijska oprema tudi za standardne traktorje serij vestrum, maxxum, puma, optum in magnum. Pri tem gre za vgradnjo certificiranega filtrirnega sistema, ki ustreza zahtevam standarda EN 15695. Filtrirni sistemi kategorije 4 morajo biti preverjeni v akreditiranih laboratorijih, in to je Case IH opravil pri nemškem inštitutu JKI v Braunschweigu.
Filtrirni sistem kategorije 4 mora imeti dotok svežega zraka v kabino traktorja večji od 30 m3/h (maksimalno 120 m3/h). V kabini traktorja mora biti nadtlak višji od 20 Pa, kabina pa mora imeti kazalnik izgube tlaka. Specialni filtri morajo prestreči več kot 98-odstotni delež aerosolov in pare. Sistem mora funkcionirati brez izgube (puščanja – lekaže). Case IH v navodilih predpisuje menjavo filtrov na vsakih 500 delovnih ur oziroma najmanj enkrat na leto. V Nemčiji so imeli prodajalci traktorjev Case IH marca prodajno akcijo filtrirnih sistemov za priporočeno ceno 399 evrov.

Tudi za starejše traktorje

New Holland, ki tako kot Case IH spada v skupino CNH, je tudi začel ponujati tak filtrirni sistem za svoje serije standardnih
image
REUTERS FOTO: Reuters
traktorjev T5, T6 in T7. Filtrirni sistem kategorije 4 je mogoče naročiti tudi za starejše serije New Hollanda TSA, T6000 in T7000.
Kabine kategorije 4 tudi na standardnih traktorjih ponujajo najvišjo varnost za uporabnika pred nevarnimi snovmi, pri čemer mislimo predvsem na pesticide, ki bi ga lahko kontaminirali med škropljenjem.
20
Pa ali več mora meriti nadtlak v kabini.
Deli s prijatelji