BREZ IZGOVOROV

Tako pogosto bi morali prati brisače in čistiti stranišče

Kdaj je čas za pranje brisač, menjavo posteljnine in sesanje preproge?
 
Fotografija: Čistoča doma je pogojena z rednim čiščenjem vseh površin. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Čistoča doma je pogojena z rednim čiščenjem vseh površin. FOTO: Thinkstock

Ko beseda nanese na čistočo doma in na najbolj umazani kotiček v njem, večina najprej pomisli na straniščno školjko. Seveda je redno čiščenje te pomembno, a prav tako ne gre zapostaviti drugih kotičkov stanovanja. Vse od kopalnice do dnevne sobe.


Kopalnica


Lončki za zobne ščetke

Lončki za zobne ščetke ali posebna držala, v katera jih odlagate, sodijo med z bakterijami najbolj obložene pripomočke, saj se v kombinaciji z ostanki sline, zobne paste in vlage na njih ustvarijo pogoji za rast in razvoj neprijaznih mikrobov. »Zato bi jih morali temeljito očistiti vsaj dvakrat na mesec. In sicer z vročo vodo ter s posebno ščetko,« svetuje Damian Walmsley iz britanskega združenja stomatologov.

Brisače za prhanje

Na kopalniških brisačah se nahaja veliko bakterij, virusov in glivic, ki lahko ob stiku s kožo povzročijo resne okužbe in vnetja. »Na vlažnih površinah mikrobi preživijo dolge ure, zato je brisače pri temperaturi 60 stopinj Celzija priporočljivo prati po vsaki uporabi. Enako velja za kopalniške preproge, enkrat tedensko pa bi morali prati tudi preproge pred straniščno školjko, saj nanje lahko celo zaidejo kapljice urina,« opozarja higienska strokovnjakinja Lisa Ackerley.

Brisače za roke

Če eno brisačo uporablja vsa družina, bi jo morali menjati vsak dan. Na vlažnih brisačah se v topli in vlažni kopalnici ustvarja idealno okolje za razmnoževanje bakterij, glivic in plesni, ki se prenašajo med uporabniki. Leta 2013 izvedena študija univerze Arizona je dokazala, da je na več kot četrtini brisač prisotna tudi bakterija E-coli.

Deska na stranišču

V resnici je čistejša, kot bi večina pričakovala, bakterije pa se nanjo večinoma prenaša z rokami, zato bi jo morali temeljito očistiti najmanj vsakih pet dni.

Zavesa za prhanje

»Stene in zavese v kabini za prhanje nudijo primerne pogoje za rast plesni, ki v zrak sprošča pore, te pa lahko povzročajo težave z dihanjem. Keramične ploščice in pipe bi morali očistiti ali vsaj do suhega obrisati po vsakem prhanju, zaveso na kabini pa prati približno enkrat na teden,« svetuje Ackerleyjeva.

Pralni stroj

Zlasti če perilo pogosto perete pri nizkih temperaturah, kar pomeni pri 40 stopinjah Celzija ali manj, je v pralnem stroju veliko plesni in bakterij. Vsaj enkrat na mesec pri najvišji temperaturi vključite praznega, v boben pa dodajte alkoholni kis in jedilno sodo, ki tvorita idealno kombinacijo za odstranjevanje v pralnem stroju nakopičene nesnage. Ne pozabite tudi na čiščenje filtra ter dozirne posode.


Kuhinja


Pokrov koša za smeti

»Ta je raj za bakterije, zato bi ga morali vsak dan razkužiti z alkoholom ter obrisati s papirnato brisačo,« je prepričana Sally Bloomfield, predsednica mednarodnega znanstvenega foruma za higieno doma.

Spužvaste gobice

V povprečju se na vsaki spužvasti gobici nahaja približno štiri bilijonov živih mikroorganizmov. Dobro jo sperite po vsaki uporabi, enkrat na teden pa jo operite skupaj s posodo v pomivalnem stroju ali nadomestite z novo.

Kuhinjske krpe

Leta 2015 izvedena študija univerze Kansas je pokazala, da so kuhinjske krpe najbolj umazan predmet v kuhinji, saj prihajajo v stik s hrano, z rokami in vlago. »Menjati bi jih morali vsak dan in oprati pri temperaturi najmanj 60 stopinj Celzija ter ločeno od spodnjega perila in brisač za telo,« meni Ackerleyjeva.

Hladilnik

Glede na to, da ga uporabljate vsak dan in je v njem veliko hrane in pijače, je na njegovi zunanji in notranji površini več bakterij, kot bi pričakovali. Vsaj enkrat na mesec ga je zato treba temeljito očistiti, po potrebi še pogosteje.

Pomivalno korito

V njem se nahajajo drobni koščki hrane, na njih pa se hitro namnožijo bakterije. »Očistiti ga je treba po vsaki uporabi in enkrat na teden temeljito zdrgniti s primernim čistilom, lahko tudi s kombinacijo jedilne sode in alkoholnega kisa, obvezno pa to storite po tem, ko v njem perete zelenjavo ali meso,« svetuje Mateweleva.


Spalnica


Posteljnina

V toplem in vlažnem okolju, kot je ležišče, se ustvarjajo idealni pogoji za razvoj pršic, v vsaki postelji je teh ogromna količina. Prav zato je treba enkrat na teden oprati posteljnino pri vsaj 60 stopinjah Celzija. Vsekakor pa z menjavo posteljnine ne bi smeli čakati dlje kot dva tedna.

Pregrinjalo za posteljo

Tudi v odeje in pregrinjala se vpija znoj, zato jih je dobro vsak dan vsaj za 15 minut zračiti. Če je izdelano iz sintetičnih materialov, pregrinjalo vsake tri mesece operite pri primerni temperaturi. Pregrinjalom, polnjenim perjem, dvakrat na leto privoščite profesionalno čiščenje.

Pižame

Pranje pižam enkrat na teden je premalo, v pralni stroj bi morale vsaj vsake tri dni.

Vzmetnice

Strokovnjaki priporočajo, da bi morali vzmetnice čistiti najmanj trikrat na leto. Temeljito jih posesajte, posujte z jedilno sodo, pustite nekaj ur in še enkrat ponovite sesanje. Vsaj dvakrat na leto vzmetnice obrnite in jih, če je le mogoče, večkrat prezračite na soncu.


Dnevna soba


Preproga

V preprogah se nahaja veliko bakterij, med njimi E-coli, salmonela, če imate hišne ljubljenčke, lahko tudi bolhe. Enkrat tedensko jih posesajte z običajnim sesalnikom in vsaj dvakrat na leto z globinskim sesalnikom na paro.

Okrasne blazine

Ker jih pogosto uporabljate, se hitro umažejo. Če material dopušča, jih enkrat na teden operite v pralnem stroju ali jih položite v plastično vrečko ter za 24 ur postavite v zamrzovalnik in jih nato posesajte s sesalnikom.

Prenosni telefon in daljinski upravljalnik

»Ker sta vedno po rokah, se na njiju nahaja veliko umazanije. Vidne ali nevidne, zato bi ju morali, zlasti v času gripe in prehladov, enkrat na dan razkužiti in dobro očistiti,« svetuje John Oxford, profesor virologije na univerzi Queen Mary v Londonu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije