ODPADKI

Ne pozabimo na naravo

Med praznovanji običajno proizvedemo veliko odpadkov, a z nekaj preprostimi spremembami lahko količino precej zmanjšamo.
Fotografija: Darilo ovijemo v recikliran papir, s štampiljkami iz krompirja pa lahko potiskamo tudi star prt. FOTO: Alas_spb/getty Images
Odpri galerijo
Darilo ovijemo v recikliran papir, s štampiljkami iz krompirja pa lahko potiskamo tudi star prt. FOTO: Alas_spb/getty Images

Med prazniki radi pozabimo na težave in skrbi ter se za vsaj teh nekaj dni prepustimo zabavi in druženju. Da ne bi ob tem pozabili na okolje, pa je dobro upoštevati nekaj napotkov, zaradi katerih ne bomo imeli prav nič več dela, narava pa nam bo hvaležna.

Letos so v modi okraski iz narave. FOTO: Oxyzay/Getty Images
Letos so v modi okraski iz narave. FOTO: Oxyzay/Getty Images
Prvi korak je, da kupujemo čim manj reči, ki jih sicer ne bomo uporabljali, ampak raje poiščimo, kar že imamo doma. Namizni prt in pogrinjke lahko denimo iz vsakdanjih spremenimo v praznične z nekaj zlate ali srebrne barve. Iz krompirja izdelamo štampiljke po želji in like odtisnemo na prt. Najlepše pri tem je, da lahko uporabimo star prt, ki ima tu in tam kakšno packo, saj jo brez težav skrijemo z barvo.

Namesto papirnatih prtičkov, ki jih po uporabi zavržemo, izberimo serviete iz blaga, saj lahko te ponovno uporabimo. Pri izbiri okrasja se izogibamo plastiki, letos pa bomo s tem še posebno modni, saj so najbolj modne praznične okrasitve tiste, ki jih najdemo v naravi, torej les, mah, storži, sveže in suho sadje, smrekove vejice, bodika in podobno. Da bi zmanjšali ogljični odtis, se za prevoz na zabavo dogovorimo s prijatelji ali družinskimi člani. Prav nobene potrebe ni, da bi tisti, ki živijo blizu, na zabavo odšli vsak s svojim avtom.

Narava nam bo hvaležna tudi, če se odpovemo ognjemetom ali uporabo pirotehničnih izdelkov vsaj močno zmanjšamo. Za praznično vzdušje poskrbimo z drugimi vrstami razsvetljave, denimo prazničnimi lučkami, ki jih obesimo tudi na prosto. Če se na silvestrovo obdarujemo, za ovijanje daril izberimo recikliran papir ali, še bolje, blago, ki pa naj bo uporabno, denimo kuhinjsko servieto, ruto ali prtiček. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije