HIŠNI LJUBLJENČKI

Žival za spričevalo?

Številna društva za zaščito živali opozarjajo, naj bo odločitev za hišnega ljubljenčka tehtna in premišljena.
Fotografija: Nagrada za uspešno šolsko leto naj ne bo živo bitje. Foto: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Nagrada za uspešno šolsko leto naj ne bo živo bitje. Foto: Guliver/Getty Images

Veliko vode je že preteklo od tedaj, ko je hči poleg odličnega spričevala v četrtem razredu osnovne šole dobila kupon ene od trgovin z malimi živalmi, v kateri so odličnjakom podarili zlato ribico. O primernosti takšnega nagrajevanja nismo kaj dosti pomišljali, kot večina staršev smo šolarki ugodili in šli po nagrado.

Nepremišljene odločitve – neprijetne posledice

Bliža se konec šolskega leta. Čas, v katerem bodo mnogi želeli tako ali drugače obdariti pridnega šolarja. Morda se jim bo ob tej priložnosti porodila ideja, da bi uresničili željo po domači živali – kužku, mucku, zajčku ali ribici. Čisto vseeno je, kaj si njihov želi, žival v nobenem primeru ni primerno darilo.



Kajti biti njen skrbnik prinaša veliko veselja, a tudi ogromno odgovornosti. Ne samo tedaj, ko pride k hiši, temveč vse življenje. Zanemarjanje tega dejstva pa pripelje do nepremišljenih odločitev, katerih ceno plačajo sprva zanimivi ljubljenčki, ki neredko znova ali prvič pristanejo v zavetiščih ali še huje, zapuščeni ob cesti. Nemalokrat se zgodi, da skrbnikom zmanjkuje časa za skrb, motijo jih dlake, perje, pojavijo se nepredvideni izdatki, tudi bolezni in poškodbe, s katerimi se ne znajo, ne zmorejo ali nočejo soočati.

Veliko podarjenih živali konča v zavetiščih ali na robovih cest. Foto: Guliver/Getty Images
Veliko podarjenih živali konča v zavetiščih ali na robovih cest. Foto: Guliver/Getty Images

Odgovorni so starši

Ker se večina otrok tega ne zaveda, je na starših, da premislijo in presodijo, ali so pripravljeni sprejeti vse, kar prinaša nov družinski član. Mi smo imeli srečo, da smo ribici lahko ponudili primerne razmere in smo skrbeli zanjo tako, kot se spodobi. Akvarij, v katerem so njene sorodnice že plavale, smo imeli doma. Z vsemi potrebnimi dodatki, ker nas je ob prvem nakupu zlatih ribic akvarist poučil, da bučka, ki smo jo imeli v mislih, zanje ni primerno bivališče, in nas hitro postavil na realna tla v smislu, da bo projekt obsežnejši, kot smo sprva pričakovali.

Veselje v skupnih trenutkih

Ne vem, ali je akcija še aktualna, a glede na številna opozorila društev za zaščito živali o tem, zakaj živega bitja ni primerno podarjati, si upam trditi, da ne. In upam, da bodo starši svoje šolarje namesto s kužkom, mucko ali ribico nagradili z lepim izletom, obiskom kina, zabaviščnega parka ali čim podobnim, kar jim bo prav tako prineslo veliko veselja, žival pa domov pripeljali le po temeljitem premisleku o vsem, kaj skrb zanjo pomeni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije