Združitev dveh svetov

Brezzrcalna fotokamera Fujifilm X-T3 velja za eno boljših hibridnih kamer, ki združujejo fotografijo in video.
Fotografija: Zaslon je sicer gibljiv, a selfieja z njim ne bomo mogli posneti. FOTO: Blaž Kondža
Odpri galerijo
Zaslon je sicer gibljiv, a selfieja z njim ne bomo mogli posneti. FOTO: Blaž Kondža

Vsaka nova generacija družine brezzrcalnih fotokamer X-T iz Fujifilma preseneti s kopico novosti in tehnoloških rešitev. Tudi model X-T3, ki smo ga imeli na preizkusu, je prinesel velik napredek v primerjavi s predhodnikom X-T2, četudi sta si na videz podobna. Ne nazadnje niti X-T2 ni bil le skromna nadgradnja X-T1, ampak je uporabnikom ponudil precej izboljšav. Vsekakor je model X-T3 resno fotografsko in videografsko orodje, ki spada v vrh Fujifilmove ponudbe v formatu APS-C. Njegovo magnezijevo ohišje je zatesnjeno pred zunanjimi vplivi. Zelo praktična je možnost polnjenja prek usb-vtičnice, kar omogoči, da aparat lahko polnimo tudi s pomočjo zunanje baterije. Baterija po standardu CIPA zmore 390 posnetkov.

Novo slikovno tipalo

Tudi sicer je strategija Fujifilma drugačna od velikih igralcev, ki stavijo na t. i. polni format. Pri Fujifilmu so se odločili za razvoj v smeri formata ​APS-C na eni strani in srednjega formata na drugi. X-T3 je dobil čisto novo slikovno tipalo ločljivosti 26,1 milijona slikovnih točk in nov, zmogljivejši procesor CMOS 4. generacije. Kar morda manjka slikovnemu tipalu, je stabilizacija. To pri Fujifilmu opravijo nekateri njihovi izmenljivi objektivi, ki imajo vgrajeno optično stabilizacijo slike; testna objektiva fujinon 18–55 mm f/2,8–4 in fujinon 10–24 mm f/4 sta jo imela.
Fujifilm X-T3 je brezzrcalna fotokamera, ki bo z upravljanjem navdušila fotografe stare šole. FOTO: Blaž Kondža
Fujifilm X-T3 je brezzrcalna fotokamera, ki bo z upravljanjem navdušila fotografe stare šole. FOTO: Blaž Kondža

Fotografski po duši

Ergonomija aparata je odlična, najbolj sem cenil enostavno nastavljanje parametrov, kot so hitrost zaklopa (ta je mehanski in elektronski), občutljivost ISO in svetlobno kompenzacijo (v razponu –3 do +3 EV) s pomočjo vrtljivih gumbov. Fotografi stare šole bodo to hitro vzljubili. Tudi način delovanja aparata in polje svetlomera izbiramo prek vrtljivih gumbov. Seveda je tu še pomični zaslon, občutljiv za dotik, prek katerega lahko upravljamo aparat. Sistem izbirnikov je pregleden in se ga hitro navadimo. X-T3 bo uporabnike navdušil s slikami: barve so zelo všečne – med številnimi nastavitvami najdemo celo možnost, da aparat reproducira barve v slogu nekaterih Fujijevih klasičnih filmov, kot sta recimo znameniti provia in velvia.

Zmogljiv video

Video je še nekaj, kjer X-T3 blesti in je konkurenčen celo Panasonicovemu strokovnjaku za video, modelu GH5. Največja ločljivost videa je 10-bitni 4K/60p, kar bo navdušilo celo tiste, ki se poklicno ukvarjajo s snemanjem. Pri ločljivosti 4K/60p sicer ne uporablja celotne površine slikovnega tipala, pri 4K/30p pa. Vgrajeni sta vtičnici za zunanji mikrofon in slušalke. Seveda je manko stabilizacije na slikovnem tipalu šibka točka, ko snemamo video. Uporaba stojala ali gimbala je priporočljiva, če želimo mirne in gladke posnetke.
Verjetno najbolj uporabna funkcija pri videu je način movie silent control, ki prenese večino upravljanja video funkcij na zaslon. Uporaba vmesnika je sicer malce nerodna, saj je izbirnik poln možnosti, njegova virtualna stikalca pa premajhna za enostavno uporabo s konicami prstov. Klub temu omogoča, da ločeno nastavljamo osvetljenost za fotografije in video. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije