JEZIKOVNI NASVETI

Zapisovanje zloženk

Ko se odločamo, kako jih zapisati – skupaj, narazen ali z vezajem, najprej tehtamo, ali gre za besedno zvezo ali zloženko.
Fotografija: Zloženke FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Zloženke FOTO: Pixabay

Zloženke so tvorjenke iz dveh ali več besed in nam v praksi povzročajo veliko težav, in sicer z zapisom. Ko se odločamo, kako jih zapisati – skupaj, narazen ali z vezajem, najprej tehtamo, ali gre za besedno zvezo ali zloženko, v naslednjem koraku pa, ali gre za priredno ali podredno besedno zvezo.
 

Kako pisati različne vrste zloženk


Druga vrsta zloženk so podredne zloženke, ki jih pišemo skupaj: avtocesta, kinodvorana = dvorana za kino, zobozdravnik = zdravnik za zobe, delovodja, jajcevod, stoletje; dobrosrčen = tak, ki je dobrega srca, trizob, psihofizičen, gluhonem, evroatlantski, srbohrvaški, štiriperesna.

Med sestavinami zloženk, ki so nastale iz podredne zveze in imajo za prvo sestavino črko, kratico ali števko, pišemo vezaj: A-vitamin, C-dur, TV-drama, PTT-služba, 100-odstoten, 15-leten, 20-letnica, 50-kilometrski, 20-litrski, 30-krat.
 

Kako zapisujemo odtenke barv


Kadar gre za kombinacijo dveh barv, to izrazimo s priredno pridevniško zloženko, ki jo zapišemo z vmesnim vezajem: modro-zelena vaza (to pomeni modra in zelena vaza oziroma vaza, na kateri sta prepoznavni obe barvi).

Kadar gre za barvni odtenek, sestavljen iz dveh izrazov za barvo, pravopis dopušča dve možnosti zapisovanja, in sicer skupaj ali narazen: modrozelena vaza ali modro zelena vaza (to pomeni zelena z modro oziroma da je zeleni barvi primešan delež modre – vaza je enotne vmesne barve).

Prislov (po njem se vprašamo kako) pred izrazom za barvo, gre za dve besedi, zato ju zapisujemo narazen. Prislove prepoznamo po tem, da lahko take zveze razvežemo z veznikoma kot ali da: Primer: travnato zelen je zelen kot trava; kričeče rdeč je rdeč, da kriči.

Izjema v tem pravilu, ki jo navaja aktualni pravopis, potrjuje pa se tudi v rabi, sta prislova svetlo in temno, ki se lahko zapisujeta narazen ali skupaj z izrazom za barvo: poleg temno moder tudi temnomoder; poleg svetlo zelen je prav tudi svetlozelen.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije