NA VRTU

Za obilni pridelek paradižnika

Objavljeno 13. avgust 2019 19.21 | Posodobljeno 13. avgust 2019 22.51 | Piše: M. F.

Paradižnik in bazilika sta odlična kombinacija v omakah pa tudi na gredicah.

Paradižnik in bazilika sta na vrtu dobra soseda. FOTO: Thinkstock
Če boste na vrtu ob paradižnik posadili baziliko, boste deležni boljšega pridelka. Kajti ti rastlini nista odlična kombinacija le v jedeh, temveč tudi na gredicah.

Dobri sosedje

Bazilika namreč s paradižnika odganja škodljivce, krepi njegovo odpornost proti številnim boleznim in spodbuja tvorjenje plodov. Ob vsak paradižnik je zato priporočljivo posaditi sadiko bazilike, z rednim trganjem vršičkov pa spodbujati njeno rast in razvejanost. Primerna družba paradižniku so tudi ognjič, česen, nizki fižol in grah. Medtem ko ga prva varujeta pred boleznimi in škodljivci, stročnice v zemljo sproščajo dušik in tako plemenitijo zemljo.

Slaba družba

Na drugi strani so slabi sosedje paradižnika kumare in koromač, saj snovi, ki jih v zemljo izločajo iz korenin, negativno vplivajo na rast okusnih rdečih plodov. Prav tako je paradižnik dovzeten za enake bolezni kot krompir in koruza, zato jih ne bi smeli saditi preblizu. Tudi paprika ni primeren sosed paradižnika, kajti obe plodovki iz zemlje črpata enaka hranila, kar pomeni, da bosta obrodili v manjši meri, kot če bi rasli vsaka na svojem koncu vrta.
Deli s prijatelji