OBRATI

Traktor, ki gre 247 na uro!

Britanski JCB je s svojim traktorjem fastrac two, ki temelji na komercialni seriji JCB 8000, podrl lastni hitrostni rekord in se vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov.
Fotografija: JCB fastrac two je na razdalji enega kilometra vozil s povprečno hitrostjo 217,57, v nekem trenutku pa je dosegel celo 247,47 km/h. FOTO: JCB
Odpri galerijo
JCB fastrac two je na razdalji enega kilometra vozil s povprečno hitrostjo 217,57, v nekem trenutku pa je dosegel celo 247,47 km/h. FOTO: JCB

Britanska tovarna traktorjev in delovnih strojev JCB je podrla svetovni rekord: izdelala je najhitrejši traktor na svetu, ki je na testni stezi letališča Elvington v angleški pokrajini York vozil s povprečno hitrostjo 217,57 kilometra na uro, pri čemer je dosegel najvišjo hitrost 247,47 kilometra na uro!

Najhitrejši traktor na svetu je vozil dirkač Guy Martin. FOTO: JCB
Najhitrejši traktor na svetu je vozil dirkač Guy Martin. FOTO: JCB
Fastrac two, kakor se imenuje predelani serijski traktor, je podrl rekord predhodnika fastrac one, ki je junija letos podrl rekord, ko je na enakem testu dosegel povprečno hitrost 166 km/h.
 

Dirkaški traktor


Fastrac two temelji na komercialni seriji JCB fastrac 8000 in ima bolj aerodinamično obliko od fastraca one, poleg tega so mu za deset odstotkov znižali težo. Rekorder kljub temu še vedno tehta pet ton, do tako nore hitrosti pa ga potisne 7,2-litrski dizelski motor s približno tisoč konjskimi močmi in kar 2500 Nm navora. Za volanom je sedel britanski dirkač in televizijski voditelj Guy Martin.


»Ni ravno preprosto doseči, da pettonski traktor doseže skoraj 250 km/h – in se nato varno ustavi,« je komentiral vodja raziskav in razvoja pri JCB Tim Burnhope. Zato ni čudno, da je zaviral tudi s pomočjo padala.
 

Uradni rekord


Dosežek so potrdili tudi predstavniki Guinnessove knjige rekordov, ki so merili hitrost dveh voženj med dvema točkama na razdalji enega kilometra. Pri JCB niso novinci v podiranju rekordov.


Leta 2006 so s posebnim bolidom JCB dieselmax, ki sta ga poganjala njihova predelana serijska motorja, postavili kopenski svetovni rekord z vozilom na dizelski pogon: dieselmax je z voznikom Andyjem Greenom na razdalji ene milje (1604 m) dosegel povprečno hitrost 563,418 km/h.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije