NASVET

Rožmarin ljubi sonce

Objavljeno 15. julij 2019 15.06 | Posodobljeno 15. julij 2019 15.11 | Piše: Mateja Florjančič

Ker v lahke in osvežilne poletne jedi spadajo sveža zelišča, jih vzgojite v lončkih ali na gredici.

Drobnjak razvaja z aromatičnimi listki in lepimi cvetovi. FOTO: Guliver/Getty Images
Rastejo lahko na gredicah ali v lončkih, in če boste gojili zelišča, jih boste imeli vedno pri roki. Če jih še niste posadili, imate še čas. Če niste najbolj vešči vzgoje rastlin, izberite nekaj nezahtevnih dišavnic, ki vam bodo nedvomno uspevale.

Bazilika razvaja z vonjem, okusom in izjemno hitro raste. Redno trganje listkov, ki jih lahko vse poletje dodajate picam, juham, omakam ter drugim jedem, spodbuja njeno rast. Vse, kar potrebuje, je veliko sonca in vlažna, ne premokra zemlja.

Timijan je še ena priljubljena začimba, s katero so mesne jedi in sveže solate okusnejše, hkrati je učinkovit pri premagovanju kašlja, bolečega grla, prehlada in slabe prebave. S posajenim na vrt ali na okensko polico razen občasnega zalivanja ne boste imeli nobenega dela, saj je zelo trpežna, v nasprotju z baziliko trajna rastlina.

Lovor je grmovnica, ki v toplejšem podnebju uspeva na prostem, v hladnejšem pa boste morali poskrbeti, da bo prezimila v prostoru, kjer se temperatura ne bo spustila pod 10 stopinj Celzija. Ustreza mu bogata zemlja, v posodi ga obilno zalivajte in poleti dognojujte ter z aromatičnimi listi oplemenitite enolončnice, juhe in omake.

Limonska trava spodbuja prebavo, njena eterična olja pa preženejo stres. Zaradi visoke vsebnosti citronele je idealna za nego kože in učinkovit repelent. Potrebuje veliko sonca in toplote ter obilo vlage, v sušnih razmerah raste počasneje. Za vzdrževanje rastlina ni zahtevna, sproti odstranjujte le morebitne posušene liste.

Trpežni origano

Obstaja več vrst met, vsem pa je skupno dvoje: so prijetnega vonja in okusa ter odlične v hladnih ali vročih napitkih, hkrati pa trpežne ter dokaj invazivne, zato jih je primerno saditi v lončke ali ločene predele gredic, kar olajša nadzorovanje njihovega širjenja.

Ko boste enkrat posadili origano, ga boste imeli vedno. Trpežna trajnica uspeva domala povsod, je nezahtevna, se hitro razraste, da bi njeni listki razvili res pravo aromo, pa potrebuje veliko sonca in zmerno zalivanje.

Drobnjak ima tanke, vitke liste in lepe vijolične cvetove. Ker je nezahteven in dokaj invaziven, ga je dobro posaditi ločeno od drugih posevkov, sicer se kaj lahko preveč razraste in jih uduši. Uspeva v vlažni, lahko tudi peščeni zemlji in ne potrebuje posebne nege, le v prerevni zemlji listki porumenijo in jo je v tem primeru treba pognojiti.

Žajbelj za čist zrak

Žajbelj je odporen proti suši in visoki vročini ter je odličen v koktajlih, testeninah in mesnih jedeh. Sveži lističi so dobrodošla sestavina čajev ali hladnih napitkov, prižgani posušeni pa dokazano čistijo zrak. Rad ima lahka tla in sončno lego, pozimi ga je treba zavarovati pred zmrzaljo.

Rožmarin lahko nizke temperature pokončajo in ga je treba pozimi zavarovati pred zmrzaljo. V pravih razmerah zraste v visok grm z dišečimi lističi, katerih eterično olje pripomore k boljšemu spominu in okusnejšim mesnim jedem. Obožuje veter, zračnost in svetlobo, zato naj ga vsaj osem ur na dan obseva sonce, njegova zemlja pa naj bo ves čas vlažna.

Koriander ali mehiški peteršilj ne potrebuje veliko vode, raje kot sonce pa ima senco. Če ga boste posadili v stanovanju, naj nanj ne sijejo sončni žarki, saj to poškoduje njegove lističe.

Posušeni listki ne ohranijo arome, zato uporabljajte sveže in z njim začinite solatne prelive ali morsko hrano. Semena koriandra oplemenitijo v peciva, zeliščne likerje, juhe, omake in vloženo zelenjavo.
Deli s prijatelji