OGROŽENE VRSTE

Pomagajmo žabam

Dvoživke, kot so žabe, urhi ali krastače, so ena izmed najbolj ogroženih skupin vretenčarjev na našem planetu.
Fotografija: Urhi prebivajo v plitvih lužah, zato jim pripravimo plitve posode z vodo. FOTOgrafije: GULIVER/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Urhi prebivajo v plitvih lužah, zato jim pripravimo plitve posode z vodo. FOTOgrafije: GULIVER/GETTY IMAGES

Skoraj tretjini predstavnikov te živalske skupine grozi izumrtje. Ko postane vaš vrt ali samo dvorišče do njih prijazno, pomagate žabicam v soseščini, obenem pa je to droben kamenček v mozaiku za izboljševanje globalnega stanja.
 

Čim bolj naravno


Žabam lahko pomagate na različne načine. Za začetek tako, da zmanjšate količino angleške trave in posejete domače travniške vrste. S tem vrt pridobi lepoto in pestrost ne samo rastlinskih, ampak tudi živalskih vrst. Takšen vrt privabi več žuželk, ki so hrana za dvoživke.


Ne uporabljajte škropiv, pesticidov. Ti strupi lahko dvoživke zastrupijo neposredno ali pa posredno prek hrane in vode. Raje uporabljajte organske pripravke. S tem bo vaša okolica postala bolj zdrava tudi za vas. Poskušajte ozaveščati sosede, da bodo ravnali enako.
 

Skrivališča


Dvoživkam v vrtu pripravite zastirke in skrivališča, da se izognejo plenilcem, hišnim ljubljenčkom in otrokom. Zelo dobra skrivališča so grmički, praproti ali druge avtohtone rastline. Občasno načrtno pustite dračje, ki je ostalo po obrezovanju, da ga preraste rastlinje, saj imajo dvoživke tam odlično skrivališče. Dobijo se tudi hišice za krastače.
 

Voda


Na vrtu pripravite vodna telesa. Žabe ležejo jajca v stoječo vodo, zato lahko pripravite ribnik brez rib, a z različnim vodnim rastlinjem, ki je lahko zelo lep okras.


Če te možnosti nimate, pa v nivoju zemlje postavite plitve posode, ki jih prodajajo za pitnike ptic. Še posebno urhi imajo radi plitvejše luže in jih z veseljem uporabljajo za odlaganje jajc.
 

Močvirja


Zelo pomembno je, da se vsi borimo za zaščito močvirij. Če namreč v bližini naših dvorišč ne bo primernega okolja za dvoživke (preveč urbano in zabetonirano), bo število večine vrst upadlo, ne glede na to, kaj koristnega zanje bomo delali na svojih dvoriščih.
 

Krastače


Posebno pozornost namenimo krastačam. Veliko ljudi jih ima za grde, v Sloveniji obstaja celo vraža, da ti bodo na roki zrasle bradavice, če te bo polulala. To seveda ni res, najbrž pa je vraža nastala po alergijski reakciji posameznikov na izločke njihove kože. Kot vse dvoživke imajo tudi krastače v koži sluzne in strupne žleze. V resnici so čudovite živali, in če jih pogledate od blizu, boste videli njihove lepe zlate oči.


S svojim načinom prehranjevanja z žuželkami in polži so neverjetno dragocena pridobitev za naše vrtove. Ne potrebujejo tako zelo veliko vlage, ampak so prilagojene tudi na bolj suha okolja. Na vrtu jim pripravimo skrivališče, tako da uporabimo odslužen glinen lonec in ga napol zakopljemo v zemljo.

*Mag. Nika Leben je biologinja in predsednica društva Bioexo

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije