Kam z odsluženo novoletno smreko

Če smreka ne gre v zabojnik, jo bo treba razžagati, lahko pa jo, vsaj veje, odvržemo na domači kompost; če smo kupili posajeno v loncu, jo presadimo na vrt.
Fotografija: Pravo drevo odvržemo v zabojnik za biološke odpadke. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Pravo drevo odvržemo v zabojnik za biološke odpadke. FOTO: Guliver/Getty Images

Po praznikih je treba marsikaj postoriti, pospraviti okrasje po hiši, odstraniti božično drevo, če smo imeli doma zabavo, nas čaka tudi čiščenje in pospravljanje kuhinje, posode, ostankov hrane in tako dalje. Po tradiciji se božično drevo podira ob točno določenem datumu, nekateri se tega opravila lotijo na dan svetih treh kraljev, to je 6. januarja, drugi vztrajajo v božičnem vzdušju vse do svečnice, to je 2. februarja.
Če imamo kamin ali centralno peč na trdna goriva, bo smreka grela domačo hišo.
Če imamo kamin ali centralno peč na trdna goriva, bo smreka grela domačo hišo.

Ker je danes večina božičnih dreves postavljena v toplih stanovanjih, do svečnice naravna smreka ne bo zdržala, saj bo že v nekaj dneh začela odmetavati iglice. Tako da je bolje, če jo pospravimo januarja, povsem druga pesem pa je seveda umetna smreka. Poleg posekanih so na trgu na voljo še posajene, ki jih lahko kupimo ali pa si jih izposodimo. S temi ne bo težav, saj jih bo tisti, ki jo je pripeljal, tudi odpeljal. Smreko v loncu, ki smo jo kupili, pa presadimo na vrt, če imamo seveda prostor, sicer jo pač komu podarimo.

Zelo hitro in enostavno pospravimo umetno drevo, s katerega poberemo okrasje in ga preprosto razstavimo. Zložimo ga v škatlo, enako storimo z okraski in vse skupaj pospravimo v klet ali kjer imamo prostor. Umetno smreko lahko namreč uporabljamo vrsto let.


Precej več dela bomo imeli z naravno posekano, ki jo je treba odstraniti na okolju prijazen način. Tudi s te najprej odstranimo vse okrasje, ki bo prišlo prav drugo leto. Če imamo doma centralno peč na trdna goriva ali kamin, smrekovino brez zadrege skurimo, le razžagati jo bo treba. Veje lahko odvržemo na domači kompostni kup, če ga imamo, lahko pa vse skupaj spravimo v zabojnik za biološke odpadke.

Nekateri drevesce naložijo v prtljažnik ali na prikolico in ga odpeljejo v gozd, kjer ga odvržejo, vendar je bolje, če ga odpeljemo na deponijo, kjer bodo poskrbeli za reciklažo. V nekaterih mestih v tujini, na primer na Dunaju, imajo organiziran odvoz dreves, ki jih meščani lahko pustijo na določenih zbirališčih. Preden drevo odpeljemo, otresemo iglice, jih pometemo in vržemo na kompost, če tega nimamo, pa v zabojnik. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije