TEHNOLOGIJA

Gospodinje bodo hvaležne, saj košek izprazni samodejno

Preizkusili smo sesalnik znamke iRobot Roomba i7+; aktiviramo ga s pritiskom na gumb ali aplikacijo, zapomni si do 10 tlorisov stanovanj.
Fotografija: Vse potrebno za brezskrbno uporabo FOTOGRAFIJE: Blaž Kondža
Odpri galerijo
Vse potrebno za brezskrbno uporabo FOTOGRAFIJE: Blaž Kondža

Večkrat smo že imeli priložnost v praksi preizkusiti iRobotove roombe in bili vsakič presenečeni nad napredkom, ki ga je prinesla nova generacija v primerjavi s prejšnjo. Nič drugače ni bilo z najnovejšim robotom, roombo i7+. Kot smo izvedeli od uvoznika, podjetja Tilt, ki nam je predal testno, so iRobotovi inženirji pri razvoju upoštevali povratne informacije uporabnikov. Na seznamu najpogostejših uporabniških kritik se je znašlo redno čiščenje koška sesalnika po sesanju, zato so novi roombi i7 v izvedbi plus namenili bazno postajo cleanbase, ki pri vsakem postanku robota na postaji samodejno izprazni košek. V bazni postaji je vrečka, katere prostornina je okoli 30 polnih koškov sesalnika. Ko je polna, dobimo obvestilo o tem tudi prek aplikacije irobot home na pametni telefon in vrečko enostavno zamenjamo z novo.
Roombo i7+ lahko upravljamo z aplikacijo na pametnem telefonu ali z gumbi na sesalniku.
Roombo i7+ lahko upravljamo z aplikacijo na pametnem telefonu ali z gumbi na sesalniku.

pravljanje na daljavo

V škatli z roombo i7+ bomo poleg robota dobili še bazno postajo, dve vrečki zanjo, nadomestno stransko krtačko, nadomestni HEPA-filter in napravo, ki deluje kot virtualni zid oziroma svetilnik. Če bi želeli izkoristiti vso njeno pamet, si moramo najprej prenesti aplikacijo za pametni telefon irobot home. Za povezavo telefona z roombo moramo imeti v hiši brezžično omrežje WiFi. Povezovanje je enostavno in hitro, tudi za manj vešče uporabnike. Seveda jo lahko uporabljamo tudi brez povezovanja v svet – v tem primeru jo preprosto aktiviramo s pritiskom na gumb clean (čisti) in že začne sesati. Nova roomba je tišja od prejšnjih generacij, le praznjenje koška na bazni postaji je hrupno, a na srečo traja le par sekund.

Obvlada navigacijo po domu

Roomba i7+ je opremljena s tehnologijo pametnega kartiranja imprint, ki ji omogoča, da se nauči prepoznati tloris našega doma – njen spomin ima zmogljivost 10 tlorisov. V našem primeru je roomba zemljevid stanovanja naredila v štirih sesanjih. Prednost takega zemljevida je, da lahko označimo posamezne prostore in naročimo roombi, katere naj posesa in kdaj. Vsekakor zelo praktično. Vgrajena navigacija omogoča roombi i7+, da brez težav najde pravo pot skozi stanovanje in si zapomni, kje je že bila in kaj mora še počistiti – če ji med delom slučajno zmanjka energije in se mora odpeljati do bazne postaje na polnjenje. Z enim polnjenjem brez težav posesa več kot 60 kvadratnih metrov površine 100 kvadratov velikega stanovanja, za kar potrebuje slabo uro in pol.

Priporočljivo je, da stanovanje pred zagonom roombe pripravimo, torej dvignemo stole na mizo, pospravimo po tleh ležeče igrače ... Tako ji bomo olajšali delo. Model i7+ ima večjo moč sesanja in novi gumijasti krtači, ki počistita celo lase in dlake ljubljenčkov brez vozlanja. Čistiti ju je preprosto. Smo pa ugotovili, da ji lahko resice preprog na trenutke zapletejo življenje.

Potrebuje redno nego

Čeprav roomba dela sama, vendarle potrebuje našo pomoč: na redno nego nas opozori tudi aplikacija. Čeprav se pri verziji plus košek za prah prazni samodejno, ga moramo občasno pregledati in po potrebi sprati z vodo (koški starejših modelov niso bili pralni). Večkrat očistimo tipala, vrteče se krtače in sprednje senzorsko kolo. Nekatere dele lahko očistimo tudi z vodo, o čemer se prej podučimo v navodilih za uporabo. Krtače in HEPA-filter po priporočilu proizvajalca zamenjamo vsakih par mesecev, kar seveda pomeni nekaj občasnih stroškov. Ne pozabimo na nego bazne postaje, njenih tipal in električnih stikov.
Vsekakor roomba tudi v novi generaciji ni vsemogočna in še vedno bomo morali tu in tam poprijeti za klasičen sesalnik, a ugotavljamo, da bo novinka večini sesanja kos. Takšna brezskrbnost ima tudi svojo ceno: roomba i7+ s samočistilno bazno postajo je pri nas na voljo po promocijski ceni 1199,90 evra. Sesalnik i7 brez postaje cleanbase je na voljo za 999,90 evra; postaja bo na voljo tudi ločeno, za 399,90 evra. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije