Čiščenje je lahko zabavno

So opravila, ki jih je dobro postoriti sproti, tako bodo tedenska ter mesečna čiščenja veliko lažja in predvsem hitrejša.
Fotografija: Štedilnik počistite sproti. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Štedilnik počistite sproti. FOTO: Guliver/Getty Images

Lepo je priti v čist in pospravljen dom, a kaj ko po napornem delovniku pogosto zmanjka časa ali volje za tovrstna opravila. Da bo stanovanje ali hiša vedno čista, in to s čim manj napora, ponujamo nekaj nasvetov. Žal ti vključujejo tudi reči, ki jih je dobro postoriti vsak dan sproti, dobra novica pa je, da vzamejo malo časa, z njimi pa bodo tudi obsežnejši čistilni podvigi bolj enostavni in predvsem hitrejši.

Med polurnim sesanjem bomo porabili okrog 120 kalorij. FOTO: Guliver/Getty Images
Med polurnim sesanjem bomo porabili okrog 120 kalorij. FOTO: Guliver/Getty Images
Med kuhanjem se rada zgodi nezgoda, kaj se polije, razbije, umaže, prekipi, tovrstne madeže je najbolje počistiti sproti. Tako se ne bodo zasušili in hitreje se jih bomo znebili. Enako velja za brisanje vode, ki smo jo morda poškropili med pomivanjem posode. Dlje ko bodo kapljice ostale na pultu ali okrog korita, bolj se bodo videli madeži vodnega kamna. Enako velja za kopalnico. Če med umivanjem zmočite pipe, jih takoj obrišite s krpo ali papirnato brisačo in prihranili si boste tedensko drgnjenje vodnega kamna.

Sproti je dobro pregledati in sortirati pošto ter zavreči neuporabne reči. In še en uporaben nasvet, ki bo močno skrajšal čiščenje, ki se ga lotevate enkrat tedensko – vsakič ko zapustite sobo, se hitro ozrite okrog sebe ter s tal, omaric, miz ali polic poberite, kar leži naokoli, in reči položite na svoje mesto. Seveda naj to počno tudi preostali člani gospodinjstva, sicer lahko kaj hitro sledi izbruh v smislu »nisem na svetu, da pobiram za vami«.


Če ste upoštevali nasvete za sprotno čiščenje kuhinjskih pultov ter kopalnice, lahko med tedenskim čiščenjem oboje preskočite in čas namenite drugim opravilom. Vsak teden je denimo priporočljivo zamenjati brisače, posteljnino, pogrinjke in prtičke iz blaga ter jih oprati. Izpraznite koše za smeti, pobrišite prah, posesajte in pomijte tla, očistite ogledala. Preglejte hladilnik ter zavrzite izdelke, ki jim je potekel rok trajanja, z nočnih omaric in miz odstranite revije in knjige, ki ste jih prebrali.

Enkrat na mesec je dobro očistiti fuge med ploščicami v kopalnici in kuhinji, pobrisati notranjost omaric, omar in kuhinjskih elementov, očistiti odtoke, stikala, okenske police in žaluzije.


Da bo čiščenje oziroma pospravljanje malce lažje, ne pozabite, da s tovrstnimi opravili pokurimo tudi precej kalorij. Človek, ki tehta 68 kilogramov, bo denimo med polurnim drgnjenjem tal pokuril 189 kalorij, med čiščenjem oken 153, 120 pa med sesanjem ali brisanjem in drgnjenjem pultov ali polic. Če si med pospravljanjem, kot svetujejo psihologi, da bo delo lažje steklo, zavrtimo najljubšo glasbo ter malce zaplešemo, pa bo število pokurjenih kalorij še večje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije