Pot do razsvetljenja

Vsi mislimo, da poznamo načela budizma, ker vemo, kako je videti Buda in kaj predstavlja. A ta prepričanja so pogosto napačna.
Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images

Budizem je četrta največja svetovna religija z več kot 520 milijoni vernikov, kar pomeni, da je več kot sedem odstotkov svetovnega prebivalstva budistov. Zajema različne tradicije, verovanja in duhovne prakse, ki večinoma temeljijo na izvirnih učenjih, ki so jih pripisali Budi, in na njih interpretirani filozofiji.

Vseeno ga mnogi poznajo samo po simpatičnem, nasmejanem in debelušnem kipcu Bude, ki ga je običajno treba podrgniti po trebuščku, da bi nam prinesel srečo. A je veliko več kot le to. Cilj budizma, denimo, je stanje trajne, brezpogojne sreče, znano kot razsvetljenje. Da bi prišli do tega stanja, nas budizem opozarja na trajne vrednote v tem nestalnem svetu in nam daje dragocene informacije o tem, kakšne stvari v resnici so. Z razumevanjem zakona vzroka in posledic, s pomočjo praktičnih orodij, kot je meditacija za pridobivanje vpogleda in razvijanje sočutja in modrosti, lahko vsi izkoriščamo svoj potencial in tako uresničimo končni cilj razsvetljenja.

Živite sočutno

Sočutje je ena najbolj cenjenih lastnosti v budizmu in veliko sočutje je znak visoko uresničenega človeka. Ne gre le za to, da pomaga svetu na splošno, in poanta tega ni samo to, da je tak način življenja pravilen. Sočutje in prizadevanje za razumevanje ljudi okoli vas lahko spremenita vaše življenje iz več razlogov. Sočutje do sebe je nadvse pomembno za iskanje miru v sebi. Ko se naučite odpustiti sebi in sprejeti, da ste človek, se lahko zacelijo globoke rane.

Poleg tega nas lahko pogosto muči dejstvo, da ne razumemo popolnoma, zakaj ljudje določene stvari počnejo. Sočutje je razumevanje, da v ljudeh obstaja osnovna dobrota. Ko to doumemo, jo iščemo v določenih ljudeh. Tako si lahko pomagate prebroditi duševne stiske, ki jih doživljate, ker ne razumete dejanj drugih. Izražanje sočutja je srčno povezovanje z drugimi, ki je lahko za nas velik vir veselja.

Razlogi sočutja so številni in močni. Živite tako, da z vsemi, ki jih srečate, ravnate tako, kot bi sami s seboj. Ko boste to prvič poskušali narediti, se vam bo zdelo nemogoče. A vztrajajte in spoznali boste vso moč življenja s sočutjem.

Povežite se z drugimi in negujte te vezi

V budizmu skupnost praktikov imenujejo sangha. To je skupnost menihov, redovnic in laikov, ki skupaj v miru delujejo za enotni cilj: da uresničijo večje prebujenje, ne le zase, ampak za vsa bitja.

Sangha je načelo, od katerega ima lahko koristi velik del sveta. Ljudje se ves čas združujejo v skupine, običajno z namenom ustvarjanja denarnega bogastva ali pridobivanja velike moči in le redko zaradi doseganja enotnega cilja splošnega miru, širše sreče in uresničevanja višjih modrosti. Načelo sanghe se lahko v naših življenjih izrazi na več načinov. Sangha je navsezadnje le eden od načinov gledanja na življenje skozi objektiv posameznih izrazov celote.


Če živite tako, da se v celoti zavedate moči povezovanja z drugimi, ne glede na to, ali gre za eno osebo ali skupino 100 ljudi, in si prizadevate negovati te odnose na primeren način, lahko svoje življenje preoblikujete tako, da se vam bo to obrestovalo še dolga leta.

Zbudite se

Ena najmočnejših točk na tem seznamu je moč, da preprosto živite tako, da ste popolnoma budni v vsakem trenutku v življenju in ga tako tudi dojemate. Mogočnosti in moči te točke ne moremo preveč poudariti.

Čuječnost, širša ozaveščenost, pozornost, kakor koli to imenujemo, v vsakem primeru spremeni vse vidike vašega življenja in na vsak način. Da, tako preprosto je. Prizadevajte si živeti popolnoma budno v vsakem trenutku vsakdanjega življenja in zanj ter do njega. Premagajte največje osebne težave in ovire, poiščite čudovit občutek miru in veselja ter uvidite največja spoznanja, ki vas jih življenje lahko nauči, če ga tako živite.

Živite globoko

Živeti globoko na način, da se močno zavedate dragocene narave življenja, pomeni, da se odpravite po poti pravega miru in sreče. Zakaj? Ker to pomeni postopno spoznavanje resnične narave sveta. To se bo zgodilo v odsekih celote, na primer spoznavanju naše medsebojne povezanosti (začnete spoznavati in videvati, kako je vse povezano z vsem drugim) in nestalnosti (nenadoma vidite, kako se vse spreminja, nenehno umira, samo zato, da bi se prerodilo v drugi obliki).

Te uresničitve so središče budizma in vseh duhovnih praks. Ti deli celote so drobci končne realizacije, ki nam omogočajo razumevanje tistega, česar v tradicionalnem smislu ne moremo popolnoma razumeti. Če živite tako, da poskušate uresničiti te različne lastnosti najvišjega, odkrivate vedno večji mir pri spoznavanju naravnega načina delovanja stvari. To v nas goji sposobnost, da uživamo v vsakem trenutku življenja, najdemo mir celo v najbolj vsakdanjih in dolgočasnih dejavnostih pa tudi sposobnost, da običajno negativne izkušnje pretvorimo v nekaj, kar neguje in zdravi.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije