TRANSURFING

Postanite imuni proti stresu

Človekovo razpoloženje je neposredno povezano z življenjsko močjo. Psihično napetost znižajmo z znižanjem pomembnosti situacije.
Fotografija: Stresa se lahko znebimo v trenutku, tako da mu znižamo pomembnost. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Stresa se lahko znebimo v trenutku, tako da mu znižamo pomembnost. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Nekdanji sovjetski raziskovalec kvantne fizike Vadim Zeland je avtor serije knjig in izjemno močne tehnike upravljanja realnosti, energije in manifestacije namer, imenovane transurfing, ki je zasvojila bralce po svetu. Odpira namreč povsem nov pogled na življenje, ki omogoča, da se naše želje uresničijo same, brez truda, napora in trpljenja. »V človeškem telesu delujeta dve vrsti energije,« pravi v tretji knjigi Transurfing realnosti – Naprej v preteklost (Primus), »fiziološka, ki jo dobimo s presnovo hrane, in prosta oz. univerzalna energija.« Premikata se v dveh smereh, od spodaj navzgor in obratno. Toda čeprav je količina univerzalne energije neomejena, jo lahko sprejmemo samo neznaten del, koliko je trenutno imamo, je odvisno od pretočnosti naših centralnih energijskih kanalov. Kadar je pretok moten, se pojavi bolezen.

Kadar je človek pod stresom, ni sposoben delovati učinkovito.
Kadar je človek pod stresom, ni sposoben delovati učinkovito.
Nadaljuje, da je pretok energije kot vira naše življenjske moči tesno povezan s stanjem mišic – če so napete, niso pretočne, hkrati pa je energija, ki jo ob tem izžarevamo v okolico, motena. Notranje napet človek lahko zaradi tega tako hitro spremeni razpoloženje ljudi okoli sebe, jih na primer potegne navzdol, saj drugi zaznavajo njegovo negativno energijo, piše.

Človekovo razpoloženje in vitalnost sta neposredno povezana z njegovo življenjsko močjo, poudarja. »Če je človek potrt, pod stresom, izžet, utrujen ali apatičen, mu primanjkuje življenjske energije. Samo fiziološka energija, ki jo pridobimo s hrano in počitkom, namreč ne more vzdrževati visoke ravni njegove vitalnosti. Prosta oz. univerzalna energija je torej ključna za človekov aktiven odnos do življenja.«

Vzroki za blokade

Če nam ni do ničesar, je to znak, da nam primanjkuje energije – opravljamo rutinsko delo, a nimamo življenjskega zagona in pobud. Manjka nam energije, s katero uresničujemo svoje namere.

Potrtost in napetost sta glavna krivca, da postaneta naša centralna energijska kanala nepretočna, piše Zeland, s tem pa zamre naša sposobnost za uresničevanje namer. »Kadar je človek pod stresom, ni sposoben delovati učinkovito, saj je njegova namera ovirana, njegovi potenciali in sposobnosti pa se zmanjšajo. Stres namreč napne mišice. Če rešujemo to težavo s sproščanjem, pa se borimo le s posledico, ne pa vzrokom. Depresija, potrtost, zaskrbljenost in strah povzročijo, da so mišice v krču. Psihična napetost torej povzroča to stanje – in šele ko jo odstranimo, izkoreninimo vzrok, se sprostijo mišice.«

In kakšna je rešitev za premagovanje stresa? Avtor pravi, da je edina pot za znižanje psihične napetosti oziroma stresa znižanje pomembnosti situacije, ki ga povzroča. »Stresa se lahko znebimo v trenutku, tako da mu znižamo pomembnost,« pravi. »Situacije namreč ne moremo spremeniti, s težo njene pomembnosti na svojih ramenih pa ne moremo učinkovito delati. Stanje se torej spremeni samo ob znižanju pomembnosti.« Z drugimi besedami – naše stanje se poslabša, če se zaradi dogodkov razburjamo, obremenjujemo, jih nenehno premlevamo in govorimo o njih, če pa se z njimi ne ukvarjamo in zgolj stoično skomignemo z rameni, jim s tem ne pripisujemo zadostne pomembnosti, da bi nas lahko bremenili.

Imuni proti stresu postanemo tako, da navado, da postanemo napeti zaradi vsake malenkosti, zamenjamo z navado, da smo sproščeni, kadar koli je mogoče. Ne gre za otopelost, ampak stanje ravnovesja, poudarja avtor, celosti, enosti, brez polarnosti, ki nas prepričuje, da je svet dober ali slab, črn ali bel in da smo v njem ubogi ali ne. »Naučite se sprostiti v najkrajšem možnem času in ostati sproščen v vseh mogočih okoliščinah,« dodaja. »S svojim notranjim pogledom lahko v vsakem težavnem trenutku potujete po svojem telesu in sprostite napetost v vsaki mišici. Sčasoma se boste naučili to vajo opraviti v nekaj sekundah.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije