Imate zdrav občutek lastne vrednosti?

Postavite se v nekaj situacij in preverite, kako čutite in razmišljate o sebi Ste zdravo samozavestni ali morate spremeniti svoje mentalne vzorce?
Fotografija: Zdrava samopodoba ne pomeni, da nikoli ne podvomite o sebi, ampak da to ni vaše življenjsko prepričanje. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Zdrava samopodoba ne pomeni, da nikoli ne podvomite o sebi, ampak da to ni vaše življenjsko prepričanje. FOTO: Guliver/Getty Images

Zdrav občutek lastne vrednosti imate, ko se v vsakodnevnem življenju skoraj nikoli ne primerjate z drugimi. Kadar zaslišite kritiko, se ustavite in preverite, ali je sploh kaj na tem. Pred ogledalom si zmorete reči, da se imate radi, in se ne izogibate savni ali kopanju zaradi odvečnih kilogramov. Ko vam kaj res dobro uspe, ste ponosni nase, pri neuspehih pa se zavedate, da ste dali vse od sebe. Drobne kritike vas ne vržejo s tira in hitro se potolažite, denimo ko partner kritizira vašo pričesko.

Opazujte, ali vam sicer zdrav občutek lastne vrednosti zaniha, a ga lahko okrepi pogovor s prijateljico o vaših vrlinah, na primer ko se sprašujete, kaj partner vidi na vas, ali si očitate, da že 14 dni niste obiskali staršev. Tudi če vam je ob pohvalah in komplimentih neprijetno in se kdaj zalotite, da se dajete v nič, se nato ponovno vrnete v območje zdravega mnenja o sebi, ni z vašo samozavestjo in samopodobo nič narobe, pravijo psihologi. Enako ne, če vas nove naloge navdajajo s strahom ali drugim težko rečete ne.

Po drugi strani se morate naučiti sprejeti svoje slabosti in zvišati občutek lastne vrednosti, če na primer na poti v službo premišljujete, kaj vse bo šlo narobe, ali si vsak pogled na cesti razlagate kot kritiko; tudi če je vaše notranje prepričanje, da ste neprivlačni, ali ne veste, kaj želite od življenja. Zamislite se, če si ob pozitivnih odzivih drugih mislite, da to pravijo, samo ker so prijazni, ali se vam zdi, da živite napačno življenje (niste v pravi službi, imate premalo prijateljev …). Če se poistovetite z veliko opisanimi situacijami, morate delati na svoji samozavesti, pravijo strokovnjaki.

Občutek lastne vrednosti ni statičen in ga lahko spremenimo. Psihologi svetujejo, da se je treba vrniti k svojemu notranjemu otroku in odkriti, od kod izvira negativna kritika. Ko najdete njene korenine, lahko začnete ustvarjati svojo odraslo in neobremenjeno sliko o sebi, ki je lahko povsem drugačna kot na začetku. In kako najhitreje zapremo usta svojemu notranjemu kritiku? Psihologi pravijo, da se ga zavedajmo, saj je del nas in našega občutka za samorefleksijo. Toda hkrati mu ne verjemimo slepo, ampak vsako njegovo obtožbo preverimo v stvarnosti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije