VREDNOST USPEHA

Veste, koliko zaslužijo najboljši slovenski športniki?

Na vrhu je prepričljivo Goran Dragić, med najbolje plačanimi bo najbrž kmalu tudi Primož Roglič.
Fotografija: Primož Roglič ima dobro izhodišče, da si pribori še boljšo plačo. FOTO: Stephane Mahe, Reuters
Odpri galerijo
Primož Roglič ima dobro izhodišče, da si pribori še boljšo plačo. FOTO: Stephane Mahe, Reuters

LJUBLJANA – Slovenija je glede na število prebivalcev pravi športni fenomen, ima predstavnike v najmočnejših klubskih tekmovanjih, osvaja kolajne na evropskih in svetovnih prvenstvih. Tako smo imeli letos košarkarja, ki je bil tretji izbor na naboru lige NBA, košarkarja, ki je igral na prestižni tekmi vseh zvezd, najboljšega obrambnega napadalca v hokejski ligi NHL (prav tako udeleženca tekme vseh zvezd), enega najboljših nogometnih vratarjev na svetu in četrtega najboljšega kolesarja na dirki po Franciji. S svojimi uspehi vsi ti tudi spadajo med najbolje plačane slovenske športnike.

Na vrhu lestvice je naš najboljši košarkar Goran Dragić. S podpisom petletne pogodbe za moštvo Miami Heat na leto zasluži okoli 15 milijonov evrov. Pogodbo ima do leta 2020, po kateri bo bogatejši za skupno 85 milijonov dolarjev (77 milijonov evrov).

Goran Dragić ostaja najbolje plačani slovenski športnik. FOTO: Usa Today Sports
Goran Dragić ostaja najbolje plačani slovenski športnik. FOTO: Usa Today Sports

Sledi mu drugi veliki slovenski zvezdnik onstran Atlantika, hokejist Anže Kopitar. Dvakratni dobitnik Stanleyjevega pokala je z moštvom Los Angeles Kings leta 2015 podpisal osemletno pogodbo, po kateri dobi približno 13 milijonov dolarjev (11 milijonov evrov) letno.

Na tretjem mestu je bil lani nogometaš Kevin Kampl, ki je s prestopom iz Bayerja v Leipzig za 20 milijonov evrov, postal najbolje plačani slovenski nogometaš. Toda to se utegne kmalu spremeniti. Vratarju Janu Oblaku se namreč pri Atleticu iz Madrida obeta nova pogodba, ki mu utegne navreči še precej več od 1,5 milijona evrov, kolikor je letno zaslužil v zadnjih sezonah. Zanj se ogrevajo nekateri največji evropski klubi, med drugim naj bi zanj kar 100 milijonov ponudil Chelsea, a je Jan zavrnil Londončane in zatrdil, da ostaja v Madridu. Pogajanja še potekajo, kaj se bo izcimilo iz njih, pa bo verjetno znano kmalu.

Za Jana Oblaka se zanimajo največji klubi. FOTO: Press
Za Jana Oblaka se zanimajo največji klubi. FOTO: Press

Daleč od nogometnih številk je sicer še kolesar Primož Roglič, toda sijajna sezona z uspehom na dirki po Franciji mu bo gotovo prinesla dobro izhodišče za pogajanja o novi plači. Njegova ekipa LottoNL-Jumbo ima sicer proračun okoli 13 milijonov evrov, kar je precej manj od velikanov, kot so Sky, Quick-Step in drugi, vseeno pa se je po neuradnih podatkih njegova vrednost že dvignila do milijona. Za najbolje plačana kolesarja sicer veljata Slovak Peter Sagan in Britanec Chris Froome, ki zaslužita okoli pet milijonov evrov na sezono. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije