Slovenski športnik nosil masko in se razkuževal

Deskar Rok Marguč je tekmoval v Južni Koreji ter na lastni koži občutil problematiko okoli virusa, ki je preplavil svet.
Fotografija: Rok Marguč upa na boljše čase. FOTO: TADEJ REGENT
Odpri galerijo
Rok Marguč upa na boljše čase. FOTO: TADEJ REGENT

Deskar Rok Marguč se vrača iz Kanade, prej je bil v Južni Koreji. V slabem mesecu je obredel svet. Bori se s snegom in sam s sabo. Išče točke in formo. Pa jih ne najde. »Tako je, v življenju pridejo vzponi in padci. Lahko pa mirno rečem, da je to moja najslabša sezona v karieri,« priznava 33-letnik in pojasni, da imajo deskarji v svojih vrstah težave. »A to niso izgovori. Se pa nam v teh dneh precej mota po glavi, kje smo naredili napako. Smo morda premalo trenirali? Kdo ve ... V vsem tem pa poskušaš najti nekaj dobrega, pozitivnega,« ostaja optimist.

Padel kot še nikoli

»Treba je gledati dlje. Imel sem še nekaj smole, saj sem januarja tako hudo padel kot še nikoli v karieri! Čutim, da je v mojih vožnjah po takem padcu nekaj strahu. A, kot sem že rekel, pride taka sezona,« nadaljuje Marguč, ki pravi, da mu je tale sezona tudi dobra življenjska lekcija. »Je že tako, da se iz poraza več naučiš kot iz zmage. Saj ko zmaguješ, včasih še sam ne veš, zakaj ti gre tako dobro. Si pač sproščen in leti ... Ko pa nastopijo težave, je težko. Pa še tekma, kjer smo bili vsi dobri, je odpadla,« še doda sogovornik, ki ni kolerik, glave si zaradi sezone ne razbija preveč.

Rok Marguč, 19.1.2019, Rogla [snowboard, rok marguč]
Rok Marguč, 19.1.2019, Rogla [snowboard, rok marguč]
Ve, saj je nekaj že dal skozi v življenju, da se bo odprlo ... Ne nazadnje ima 33 let, slalomsko tekmo v Južni Koreji je dobil 39-letni Roland Fischnaller. »Tudi sam si želim, da bi nastopil na olimpijskih igrah v Pekingu 2022, želja pa je, da ulovim še olimpijske igre v Italiji 2026,« navrže.

Brez panike

Bil je eden prvih, ki je prek družabnih omrežij opozoril, kako Slovenija je oz. ni pripravljena na koronavirus.
»Kot sem že povedal: moj namen ni bil, da bi iz tega delal paniko, želel pa sem opozoriti na situacijo, ki se dogaja blizu. Le želimo in upamo lahko, da se ne zgodi še pri nas,« se razgovori o koronavirusu, s katerega problematiko se je soočil v Južni Koreji, kjer so bile tekme svetovnega pokala minuli mesec.

»Dejansko se šele takrat, ko si v središču tega, zaveš določene razsežnosti težave. Spomnim se, ko smo z letalom prispeli v Korejo. Mislil sem, da imajo mejo s Kitajsko zaprto, pa ni bilo tako. Le posebno linijo so imeli za potnike s Kitajske. V takem trenutku se zaveš, da koronavirus ni hec,« opiše azijsko izkušnjo, ki je imela nadaljevanje: »Korejci so nam izmerili temperaturo, podpisali smo papir, da v zadnjih dveh tednih nismo bili na Kitajskem. Drugo je bilo odvisno od nas: nosili smo maske in se razkuževali.«

Ne bo treba v karanteno?

Od tam je potoval v Kanado, kjer pa temu niso namenili toliko pozornosti. Na njegovo srečo ga niso vprašali, ali je bil v zadnjih 14 dneh v Južni Koreji. Danes se vrača domov. »Še kak dan mora miniti, pa bo 14 dni mimo, kolikor naj bi bila inkubacijska doba. Če ne bo simptomov, bo ok,« upa Rok, ki si želi, da se lahko vrne domov, kjer ga čakata žena in hči Zala. »Družina je moja motivacija, za njih delam in se borim,« še doda svetovni prvak v paralelnem slalomu iz leta 2013. Prihodnje leto bo lovil nov odmeven rezultat. Če se razmere uredijo. Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem, čez dve leti pa olimpijske igre – prav tako na Kitajskem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije