ALPSKO SMUČANJE

Hrovatova strmo navzgor

Veleslalom je paradna disciplina slovenskih alpskih smučark. Odlična je bila mlada Meta Hrovat, Ana Drev o nadaljnji karieri aprila.
Fotografija: Meta Hrovat obeta, da postane univerzalna smučarka za vse discipline. Foto: AP
Odpri galerijo
Meta Hrovat obeta, da postane univerzalna smučarka za vse discipline. Foto: AP

LJUBLJANA – S tekmami državnega prvenstva na Krvavcu se sezona v teh dneh končuje tudi za alpske smučarke, ki so letos izstopale zgolj v tehničnih disciplinah. Po nesrečni poškodbi Ilke Štuhec Slovenk na startu smuka in superveleslaloma pogosto sploh ni bilo. Glavni trener ženske zasedbe Denis Šteharnik je kljub temu upravičeno ponosen na storjeno: »Po statistiki sodeč ekipno še nismo imeli toliko točk.« O vodilni veleslalomistki in najbolj izkušeni v ekipi Ani Drev je povedal: »Glede na vse težave s kolenom je pozno začela sezono, a iz nje iztržila precej. Toliko od nje nismo pričakovali. Prepričan sem, da bi bila brez težav s kolenom še precej višje.« Za Drevovo je 143 startov na tekmah svetovnega pokala, avgusta bo dopolnila 33 let. Ni skrivnost, da se že nekaj časa spogleduje s koncem kariere. Toda hkrati ima še vedno status prvokategornice v veleslalomu. Če bo koleno dovoljevalo, bi Drevova lahko nadaljevala kariero. »Zagotovo je sposobna priti tik pod vrh, na stopničke,« meni Šteharnik. Do konca aprila se bo menda odločila, kako naprej.

Slovenija je poleg Italije edina, ki premore tri smučarke med najboljših 15 v veleslalomu. Po vseh težavah je eksplozijo doživela 26-letna Tina Robnik, ki se je dvakrat zavihtela med deseterico. Ob koncu sezone si je žal spet poškodovala koleno, a naj bi bila pripravljena do začetka priprav. Tretja Slovenka med vodilnimi veleslalomistkami je 20-letna Meta Hrovat, ki se je dvakrat zavihtela med prvih deset, enkrat tudi na oder za zmagovalke (3. mesto). »Meta dela še preveč, včasih jo moramo držati nazaj. Ne želim, da pregori. Vse je treba delati postopno in pametno. V veleslalomu ji je ta preboj uspel, zdaj sledi še slalom. Vidi se, da je pravi biser. Z njo dobivamo izvrstno mlado univerzalno tekmovalko. Meta je taka, da želi nastopati v vseh panogah. V novi sezoni bomo širili bazo, sledilo bo uvajanje v superveleslalom, dodali bomo elemente smuka,« načrtuje Šteharnik, ki je manj navdušen nad slalomskimi predstavami svojih deklet, med katerimi je več pričakoval od 24-letne Ane Bucik: »Priznam, slalom ni bil na ravni, ki smo jo pričakovali. Ana Bucik je končala kot 22. slalomistka sezone, Maruša Ferk še tri mesta nižje. Ana je plačala davek širitve baze na veleslalom in superveleslalom. Prej je od ponedeljka do sobote mislila na slalom, zdaj je drugače. Zaradi tega je do 30 odstotkov časa in treninga manj pri slalomu. Zato so rezultati slabši, ni pa res, da Ana stagnira.«
O izkupičku 29-letne Maruše Ferk je šef povedal: »Treba je vedeti, da je bila prvič po letu 2009 na finalu svetovnega pokala. Vidi se, da smo ji malce zožali repertoar tekem. Zato je napredovala v kombinaciji in slalomu. Imela pa je smolo s poškodbo kolena, tega ni obešala na veliki zvon. Vem, da zmore še več.« Denis Šteharnik, ki mu aprila poteče pogodba s Smučarsko zvezo Slovenije, a bi rad nadaljeval delo, se hkrati zaveda primanjkljaja v hitrih disciplinah, kjer v mlajših selekcijah na obzorju še ni dekleta, ki bi šlo po stopinjah Tine Maze ali Ilke Štuhec. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije