Čudaški samotar in lovec na rekorde

Neverjetne številke Kareema Abdul-Jabbarja. V ligi NBA je neulovljiv že tri desetletja.
Fotografija: Kareem Abdul-Jabbar s svojim značilnim metom čez glavo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kareem Abdul-Jabbar s svojim značilnim metom čez glavo. FOTO: Reuters

Enajst slovenskih košarkarjev se je doslej preizkusilo v ligi NBA in družno doseglo 34.824 točk v rednem delu prvenstva; največ Goran Dragić – 11.289. Glede na majhnost naše države veliko, a v seštevku Slovenija zaostaja za 3563 točk za Kareemom Abdul-Jabbarjem. Najboljši strelec v zgodovini elitne ameriške lige danes praznuje 73. rojstni dan, kar je v obdobju športne suše lepa priložnost za oživitev spomina na njegovo imenitno kariero.

Legendi primerno se je Lew Alcindor – ime Kareem Abdul-Jabbar je začel javno uporabljati leta 1971 po prestopu v muslimansko vero – rodil v Harlemu, črnski četrti New Yorka, ki je zaslovela s slavno ekipo košarkarskih čarovnikov. Kmalu se je prepričal, da ga lahko šport popelje iz vsakodnevne bede. Pri devetih letih je bil visok že 180 cm, ustavil se je šele pri 218 cm, povrhu je bil sila spreten, tako da so se prestižne univerze kar pulile zanj. Izbral je UCLA iz Los Angelesa in pri osvajanju treh zaporednih šampionskih lovorik prekosil visoka pričakovanja. Zaradi njegove dominantnosti so leta 1967 prepovedali zabijanje v ligi NCAA in ukrep preklicali šele devet let pozneje, v ZDA pa še vedno velja za najboljšega študentskega košarkarja v zgodovini. Zato je bilo logično, da je postal prvi izbranec nabora NBA 1969 in da so o njegovi 20-letni poti med profesionalci objavili kopico knjig.

Sopomenka za uspehe

Prvih šest sezon je blestel pri Milwaukeeju v navezi z Oscarjem Robertsonom. Leta 1971 sta popeljala vodilno moštvo sezone 2019/2020 do njegovega edinega naslova prvaka. Po Robertsonovi upokojitvi pa je Jabbar uvidel, da pogreša ponudbo velemesta. Vrnil se je v Los Angeles, kjer je nadaljeval niz odličnih individualnih predstav, saj je do popolnosti izpilil svoj zaščitni znak – nebeški horog (skyhook) –, s katerim je neustavljivo polnil obroč tekmecev tako z desno kot z levo roko. Žogo je namreč ponesel tako visoko, da se je po metu čez glavo zgolj še spuščala. Hrepenel pa je po moštvenem podvigu, za katerega je potreboval vrhunske soigralce. Sčasoma se mu je želja uresničila. Leta 1979 so LA Lakers privabili nadarjenega branilca Earvina Johnsona - Magica, nato je krmilo prevzel obetavni trenerski začetnik Pat Riley. Začelo se je obdobje nepozabnega šova, med katerim je Jabbar pozabil na očitke, da je čudaški samotar in vse preveč ležeren, in začel znova neizmerno uživati v igri. Seveda tudi v zbiranju trofej.

V 14 letih pri jezernikih je osvojil pet šampionskih prstanov (v letih 1980, 1982, 1985, 1987-88) in bi še kakšnega več, če ne bi Boston oblikoval podobno fantastične zasedbe pod vodstvom Larryja Birda. Ko se je Jabbar leta 1989 upokojil, so za njim ostale neverjetne številke: šest lovorik za najboljšega košarkarja sezone (na drugem mestu večne lestvice sta Bill Russell in Michael Jordan s po petimi), bil je novinec leta in dvakrat MVP finala, rekordnih 19-krat je nastopil na tekmah All-Star in se desetkrat uvrstil v najboljšo peterko leta. Njegovih 38.387 točk v rednih delih sezon (in 5762 v končnicah) je nedosegljivih že tri desetletja, med aktivnimi igralci pa jih lahko realno prekosi le LeBron James, ki pri 35 letih zaostaja za 4300 točk. Eduardo Brozovič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije