RAZMERE V ZDRAVSTVU

Poglejte, kako kritični so bili mladi zdravniki do Golobove vlade (VIDEO)

Mladi zdravniki Slovenije so se na odboru DZ za zdravstvo osredotočili na delo aktualne vlade na področju zdravstva.
Fotografija: Mladi zdravniki Slovenije so se na odboru DZ za zdravstvo osredotočili na delo aktualne vlade na področju zdravstva. FOTO: Zaslonski Posnetek Youtube
Odpri galerijo
Mladi zdravniki Slovenije so se na odboru DZ za zdravstvo osredotočili na delo aktualne vlade na področju zdravstva. FOTO: Zaslonski Posnetek Youtube

Na odboru DZ za zdravstvo na zahtevo NSi razpravljajo o izhodiščih za pripravo novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki bodo po napovedih razmejila javno in zasebno zdravstvo.

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič se je tako glede razmejitve javnega in zasebnega zdravstva, ki naj bi jo po napovedih z novelo zakona o zdravstveni dejavnosti vzpostavila vlade, vprašala, ali je v Sloveniji dovolj zdravstvenega kadra, da si lahko »privoščimo« omejevanje dela zdravnikov pri koncesionarjih in drugih zasebnikih. Podatki kažejo, da ne, je dejala.

image_alt
Sosednji zdravniki so šli nekoč v Slovenijo, zdaj gredo v Nemčijo

V NSi očitajo, da bo novela še podaljšala čakalne vrste, državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar pa je poudaril, da so izhodišča še v usklajevanju. V NSi so v zahtevi za sklic nujne seje odbora po njegovih besedah sicer zapisali nekaj neresnic. Kot je dejal, ne drži, da je pet kirurgov novogoriške bolnišnice dalo odpoved zaradi napovedi premierja Roberta Goloba o razmejitvi javnega in zasebnega zdravstva. Po njegovih informacijah so kirurgi odpovedi vročili še pred Golobovo izjavo.

image_alt
Mladi zdravniki ministrici: »Težko, če se z njimi ne želite niti sestati. Čas pa imate za Kebre in Jenulle«

Ob tem se je predstavnica Mladih zdravnikov Slovenije Larisa Kragelj v predstavitvi stališča osredotočila na delo aktualne vlade na področju zdravstva in naštela 10 njenih »polomij«.

Med drugim je poudarila, da vlada ni izpolnila predvolilnih obljub, prav tako kljub obljubam še vedno niso urejeni delovni pogoji, ki bi zadržali kader v javnem zdravstvu. Kritična je bila tudi do daljšanja čakalnih dob, vladanja z odloki, sprejemanja zakonov po hitrem postopku in nastavljanja kadrov iz podjetja Gen-I v svete javnih zdravstvenih zavodov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije