RAZKURIL ŠPORTNIKE

Čop se opravičuje: »Lapsus je bil«

Nekdanji slovenski veslač in sedanji športni funkcionar je razkuril športne kolege in javnost.
Fotografija: Iztok Čop. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Iztok Čop. FOTO: Matej Družnik, Delo

LJUBLJANA – Nekdanji slovenski veslač in sedanji športni funkcionar Iztok Čop je z nedavno izjavo o tem, koliko športniki z nastopi za tuje klube prispevajo k prepoznavnosti Slovenije, sprožil precejšnjo polemiko. Danes se je opravičil za »napačno izbiro besed«. Zatrdil je, da nikoli ni želel delati razlik pri vrednotenju dosežkov športnikov. Čop je v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, ki se je v četrtek ukvarjala s financiranjem športa, kot podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) podal nekaj izjav, ki so predvsem na spletnih omrežjih sprožile polemike o njegovem mnenju glede ekipnih športov. 
V oddaji je namreč o podeljevanju statusov svetovnega razreda športnikom dejal: »Kar se posameznikov tiče, je tudi možnost izjemne dodelitve svetovnega razreda. To gre za športnike, ki so v kolektivnih športnih panogah in večinoma nastopajo za tuje klube, ki direktno ne prinašajo slave Sloveniji, da temu tako rečem, ampak s svojim rezultatom lahko dobijo ta status.«

Dragić s prstom čez usta, Kavtičnik razočaran

Besede so nekateri slovenski vrhunski športniki, ki si kruh služijo z igranjem za tuje klube, razumeli kot žaljive, kar so tudi izrazili. Med njimi je bil tudi košarkar Goran Dragić. Najboljši igralec košarkarskega evropskega prvenstva, na katerem je Slovenija zmagala, in igralec ekipe Miami Heat v NBA je v nedeljo prek twitterja Čopu namenil čustvenček s prikazanim prstom čez usta.
FOTO: Alan Diaz, AP
FOTO: Alan Diaz, AP

Rokometaš Vid Kavtičnik, kapetan slovenske reprezentance na januarskem evropskem prvenstvu in igralec francoskega Montepelliera, pa je ob tej izjavi na zapisal: »Z vsem spoštovanjem (če je to resno izjavil) do Iztoka Čopa in njegovih uspehov, vedno sem zelo navijal, ga spremljal, ampak taka izjava je izjemno razočaranje do sošportnika!«
FOTO: Mavric Pivk, Delo
FOTO: Mavric Pivk, Delo

 
»Lapsus je bil«

Kot je pojasnil Čop, eden najuspešnejših slovenskih športnikov, ki je na velikih veslaških tekmovanjih osvojil 16 kolajn, od tega štiri olimpijske, je šlo pri izjavi za »napačno izbiro besed« glede športnikov, ki predstavljajo tuje klube. »Želel sem povedati, da ne zastopajo Slovenije neposredno, saj je beseda tekla o izjemnih dodelitvah statusa športnika ... Lapsus je bil,« je povedal Čop.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije