NEVARNOST

Žur za lovce na pršič je lahko smrtna past

Objavljeno 15. januar 2019 11.06 | Posodobljeno 15. januar 2019 11.06 | Piše: Tina Horvat

Številni slovenski turni smučarji v Avstrijo zaradi novozapadlega snega. Alpinistični smučar Dejan Ogrinec svari pred nevarnostmi smuke v celcu.

Vsekakor so v Avstriji te dni snežne razmere skoraj na meji katastrofe, je prepričan Dejan Ogrinec. FOTO: Anže Furlan
LJUBLJANA – Čedalje več je smučarjev, ki uživajo zunaj urejenih prog. To so tako imenovani instant turni smučarji ali lovci na pršič. Če so bili starejši turni smučarji večinoma alpinisti in izkušeni gorniki, ki so smučali daleč stran od smučišč in se dobro zavedali nevarnosti smuke v visokogorju, so novodobni turni smučarji mlajši in dobro opremljeni; izkoristijo napredek tehnologije in se navzgor pripeljejo z žičnico, navzdol pa po neurejenih terenih. Mnogokrat podcenijo nevarnost, zazibani v lažni občutek varnosti, ki jim ga dajeta oprema in bližina civilizacije. Poleg tega jih spodbujajo objave na družabnih omrežjih, kjer se vrstijo fotografije odličnih razmer, večinoma pa so tudi neučakani in takoj po sneženju že razmišljajo, kje bodo našli svoj celec ali pršič.

20 odstotkov zasutih v Kanadi umre.

Zasvoji kot kokain

Medtem ko so te dni v Avstriji, na Bavarskem v Nemčiji in ponekod v severni Italiji dobesedno zasuti s snegom, zaradi katerega je umrlo že okoli deset smučarjev ali deskarjev, mnogo turnih smučarjev iz vse Evrope, tudi in še zlasti iz bližnje Slovenije, v teh ogromnih količinah snega vidi priložnost za užitke. Te dni zato med njimi kar vre, vsi so v pričakovanju snežnobelega prahu in se sprašujejo, kje bi se dalo najti najboljšega. Koliko je teh ljubiteljev pršiča, ni znano, saj so nadvse skrivnostni, zbirajo se denimo v zaprtih skupinah na družabnih omrežjih. Zagotovo pa se jih bo ta konec tedna vsaj nekaj deset podalo v Obertauern, Mölltal, Grossglockner/Heiligenblut, Nassfeld, Hintertux, v okolico Kapruna in na druga smučišča, ki slovijo kot raj za turno smuko.
Med ljubitelji smučanja zunaj urejenih prog je tudi Dejan Ogrinec, eden naših najboljših nekdanjih alpinističnih smučarjev, vendar ga v teh dneh prav nič ne vleče v te kraje. »Bodimo iskreni. Ni zastonj izjava, ki prihaja iz ZDA, da white powder, torej beli prah, pomeni tako pršič ali celec kot kokain. Oboje popolnoma zasvoji človeka, da se spozabi in izklopi razum … Vsekakor so v Avstriji te dni snežne razmere skoraj na meji katastrofe, žur za lovce na sneg pa je lahko velika smrtna past. Posebno za tiste, ki izza ekranov in toplih sob z na sveže nakupljeno (drago) smučarsko opremo neučakani pridejo na terene, ki delujejo na pogled nedolžni,« opozarja.

Ne bodite neučakani
Lani je po tragediji 21-letnega Slovenca, ki ga je pred očmi očeta za vedno pokopal plaz v Obertauernu, takratni predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) Igor Potočnik smučarje opozarjal, naj po sneženju vendar počakajo vsaj nekaj dni, da se sneg predela in usede, po čemer se zmanjša nevarnost plazov. »Vsi bi radi smučali po deviškem snegu in se vanj zaženejo takoj, ko zapade. Vse več smučarjev je sicer zelo dobro opremljenih, a žal to velikokrat samo pomaga, da ga prej najdemo mrtvega.«

image
Iz globokega snega se je zelo težko izkopati. FOTO: osebni arhiv
Poleg tega, da na smučarje na še nepredelanem snegu prežijo plazovi, ob tako globokem snegu, kot je zdaj, marsikdo niti v sanjah ne pomisli, da se lahko v snegu utopi. »Smrtnih primerov zaradi preveč snega je bilo že veliko in (žal) še bodo. Zanimiva statistična informacija iz Kanade pravi, da se v 20 odstotkih primerov zasutih pod plazom konča s smrtjo, a enako število smrtnih žrtev povzroči zadušitev (utopitev) po padcu v preglobok ali prerahel sneg. A te informacije ne pridejo v filme o belih junakih youtuba ali na naslovnice medijev, zadušitev zaradi padca v sneg pa je bolj kot ne sramotna. Bolje da te raztrga plaz ali pogoltne ledeniška razpoka. To je junaški odhod, pa čeprav na glas tega ne bo rekel nihče. Tihi moto teh posebnih skupin, ki se radi igrajo med belimi snežinkami, pa je tako in tako, da se čim manj govori o temnih plateh. Načeloma se niti informacij o belem prahcu ne deli naprej ali zelo redko. Na powder day, to je dan za pršič, ne poznam prijateljev, mi je odkrito zabrusil prijatelj, ko sem ga žical za informacijo, kje bi se našlo kaj belega za zadetek …« odkrito prizna Ogrinec.

Tudi sam je že doživel podoben padec. »Zvrnil sem se pod deblo debele bukve – nisem vedel, da takšne luknje sploh obstajajo – okoli nje pa je bilo samo slab meter svežega snega. Prej si nisem predstavljal, kako je težko živ priti iz te zagate.«
Dejan Ogrinec predvsem svetuje, naj se turni smučarji bolj poglobijo v naravo in se naučijo preverjanja snežne odeje s prerezom snega in praktičnega reševanja zasutega izpod snega. »Ne pa samo preverjati na internetu. Predvsem pa ni dobro zapasti v splošno histerijo, da so razmere odlične in je vse mogoče.« 
Deli s prijatelji