SCHUMACHER

Rojstni dan: v računalniški igrici kakor Schumi

Michael Schumacher danes praznuje 50. rojstni dan. Nemčevi rekordi v formuli 1 še nekaj časa nedotaknjeni.
Fotografija: Michael Schumacher je dosegel skoraj tretjino vseh Ferrarijevih zmag v formuli 1. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Michael Schumacher je dosegel skoraj tretjino vseh Ferrarijevih zmag v formuli 1. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Ali se Michael Schumacher, sedemkratni svetovni prvak v formuli 1, zaveda, da prav danes praznuje 50. rojstni dan, ni znano, kajti njegovi najbližji skrbno varujejo podatke o Schumijevem zdravstvenem stanju po nesrečnem padcu, ki ga je konec leta 2013 doživel med smučanjem v Meribelu. Zgovoren dokaz za to, kako močno je tedaj udaril ob večji kamen, je bila počena čelada, ki je preprečila najhujše, ne pa tudi hudih poškodb glave. Z več operacijami so ga obdržali pri življenju, odkar so ga prepustili v domačo oskrbo (z družino živi v mestecu Gland ob Ženevskem jezeru), pa se o nemškem šampionu pravzaprav ne ve ničesar. Jean Todt, nekdanji vodja Ferrarijeve ekipe v formuli 1 in zdajšnji predsednik Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA), je nedolgo tega zaupal, da si je novembrsko VN Brazilije skupaj s Schumacherjem ogledal po televiziji pri njem doma v Švici, kaj več pa ni hotel razkriti. »Da se je usoda tako grdo poigrala z Michaelom, je zame težko sprejemljivo,« je za nemško revijo SportBild priznal 72-letni Francoz, eden redkih, ki lahko obiskujejo bivšega dirkaškega asa iz Kerpna in so tako dobro seznanjeni z njegovim počutjem.

Tudi na posebni aplikaciji

Kakor koli že, Schumacher si še vedno lasti številne rekorde v kraljevskem avtomobilističnem razredu, ki ostajajo (za zdaj) nedotakljivi. Med veličastno kariero je v formuli 1 osvojil kar sedem naslovov svetovnega prvaka – dva z Benettonom (1994 in 1995) ter pet (zaporednih) s Ferrarijem (2000–2004). Največ možnosti, da bi ga lahko presegel, ima prejkone Lewis Hamilton, ki si je v lanski sezoni pridirkal že peto lovoriko. Toda angleški zvezdnik si s tem ne beli glave. »Preprosto ne čutim nobene potrebe, da bi moral izboljšati njegove rekorde. In četudi bi mi to uspelo, bo Michael ostal največji vseh časov,« je v pogovoru za nedeljsko izdajo časnika Bild poudaril skoraj 34-letni Hamilton, ki je, mimogrede, nemškega šampiona že presegel po številu najboljših startnih položajev (83:68). Zanimivo, da je v srebrni puščici po koncu sezone 2012 nasledil prav Schumacherja. »Michael je skupaj z Rossom Brawnom in Norbertom Haugom v Mercedesovem moštvu postavil temelje za uspehe, v katerih lahko uživamo zdaj,« je povedal petkratni svetovni prvak in podoživel svoje prvo srečanje z njim. »Bilo je na testiranju leta 2006. Potreboval sem kar nekaj časa, preden sem dojel, da se z Michaelom dejansko vozim na istem dirkališču. Ko se je znašel pred menoj, ga niti poskušal nisem prehiteti; tudi zato ne, ker sem še malo prej v računalniški igrici dirkal z njegovim imenom in priimkom,« se je spomnil Hamilton.

Schumacher, po čigar stopinjah drvi njegov sin Mick, ki se bo letos dokazoval v formuli 2, za zdaj še prepričljivo vodi tudi na lestvici zmagovalcev. Na svoji športni poti je nanizal kar 91 prvih mest (18 več od najbližjega zasledovalca Hamiltona), od tega 72 za Ferrari (skoraj tretjino vseh za italijansko ekipo). Nič čudnega, da bodo v Ferrarijevem muzeju v Maranellu prav danes odprli razstavo Michael 50, s katero se bodo spomnili »šampionskih predstav, ki jih je Schumacher podaril navijačem Ferrarija«. Fundacija Keep Fighting, ki jo je ustanovila Nemčeva družina, pa bo izdala posebno mobilno aplikacijo, s pomočjo katere bodo lahko Schumijevi privrženci na novo podoživeli uspehe svojega idola. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije