ZASLUŽKI ŠPORTNIKOV (6)

Obožujejo jih tudi sponzorji

Eden največjih skokov na lestvici najbolje plačanih športnic je letos uspel japonski tenisačici Naomi Osaka.
Fotografija: Naomi Osaka
Odpri galerijo
Naomi Osaka

Tudi na drugem mestu športnic, ki so letos zaslužile največ, je tenisačica, in to presenetljivo Naomi Osaka, ki po zaslužkih zaostaja za najboljšo Sereno Williams »le« za šest in pol milijonov evrov. Finančni izkupiček 22-letnice, ki je lani presenetljivo v finalu enega od štirih največjih turnirjev (grand slam) na svetu, odprtega prvenstva Združenih držav v New Yorku, premagala prav Williamsovo in januarja letos zmagala še na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu, je znašal kar 22 milijonov evrov.
Čeprav se je rodila mami Japonki in očetu haitsko-ameriških korenin, Osakovo štejejo kot prvo Japonko, ki je osvojila turnir za grand slam. Z nagrado pa je postala šele četrta športnica na svetu, ki je poleg Williamsove, Marie Šarapove in Li Nanove v enem letu zaslužila več kot 20 milijonov evrov.

Seveda njene zmage niso ostale neopažene pri oglaševalcih in sponzorjih. Če je lani še pred septembrsko lovoriko na US Opnu v New Yorku dobila od pogodb s sponzorji 1,36 milijona evrov, so se ji lani jeseni in letos spomladi odprla vrata in pri ameriški poslovni reviji so ocenili, da je z novimi pogodbami, ki jih je podpisala z lastnikom kreditne kartice Mastercard, letalsko družbo Nippon Airways, japonskim izdelovalcem avtomobilov Nissan in multinacionalko Procter & Gamble, zaslužila najmanj 14,5 milijona evrov.

V ta znesek pri Forbesu niso šteli večmilijonske pogodbe, ki jo je pred meseci sklenila z izdelovalcem športnih izdelkov Nike. Njena vrednost ostaja poslovna skrivnost, bo pa vsekakor vplivala na uvrstitev Osakove, ko bo Forbes prihodnje leto spet delal lestvico največjih zaslužkarjev v športu.
Maria Šarapova je kljub poškodbi še vedno zelo dobro plačana. FOTOGRAFIJI: REUTERS
Maria Šarapova je kljub poškodbi še vedno zelo dobro plačana. FOTOGRAFIJI: REUTERS

Prevlada tenisačic

Serena Williams in Naomi Osaka kot vodilni na lestvici najbolj plačanih športnic sta vsaka zase zaslužili več kot dvakrat toliko kot tretja, prav tako tenisačica Angelique Kerber, ki naj bi po ocenah Forbesa s turnirskimi nagradami in sponzorskimi pogodbami dobila 10,7 milijona evrov. Med njenimi sponzorji najdemo izdelovalca športne opreme Adidas, SAP, zavarovalnico Generali, NetJets, Procter & Gamble’s Head & Shoulders, Yonex, Porsche, Rolex in Lavazzo.

Kerberjevi na četrtem mestu sledi še ena tenisačica Simona Halep, ki se lahko pohvali, da je letos zaslužila 9,25 milijona evrov, od tega 5,62 milijona od turnirskih nagrad, preostalo so ji plačali sponzorji, kot so Nike, Mercedes-Benz, Wilson in Humbolt. Na petem mestu je tudi tenisačica Sloane Stephens. Letos je zaslužila 8,7 milijona evrov, od tega pa je kar pet milijonov denarja, ki ga je na njen račun nakazal proizvajalec športne opreme Nike, s katerim je lani sklenila zelo bogato sponzorsko pogodbo. Ena izmed določb pogodbe je tudi nošenje novih izdelkov družbe in tako je letos poeti nastopila v retro izvedbi legendarnih teniških copat Air Jordan VIII.


Naslednja je Caroline Wozniacki, ki je na svoj račun letos prejela 6,8 milijona evrov. Na sedmem mestu je ena najbolj razvpitih teniških igralk na svetu, nekdanje dekle slovenskega košarkarja Saša Vujačića Maria Šarapova, ki je kar nekaj let kraljevala kot največja športna zaslužkarica. Zaradi poškodb letos ni veliko nastopala, zato je bil njen zaslužek od turnirskih nagrad relativno skromen – le nekaj malega več kot 900.000 evrov, zato pa je veliko več, 5,4 milijona evrov, dobila od sponzorjev Nike, Porsche, Head, Evian in Tag Heuer.

Pred časom je nekaj denarja vložila v delež lastništva nad tekmovanjem borilnih veščin pod okriljem UFC, čeprav se trenutno najbolj posveča izdelavi sladkarij in energijskih ploščic pod blagovno znamko Sugarpova.
Vse do 12. mesta letošnje Forbesove lestvice največjih zaslužkaric v športu, kjer je prva netenisačica, nogometašica Alex Morgan, so razvrščene še Karolina Pliškova, Elina Svitolina, Venus Williams in Garbiñe Muguruza.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije