NEPORAŽENA

Tina Trstenjak gre po svoji poti

Celjska judoistka od Kazana 2016 neporažena na evropskih prvenstvih Nadeja se, da bo tudi na tekmovanju v Tel Avivu prikazala dobre borbe
Fotografija: Tina Trstenjak bo v Tel Avivu lovila že tretji zaporedni naslov evropske prvakinje. FOTO: Miha Šimnovec
Odpri galerijo
Tina Trstenjak bo v Tel Avivu lovila že tretji zaporedni naslov evropske prvakinje. FOTO: Miha Šimnovec

CELJE – Na že 67. evropskem prvenstvu v judu, ki se bo danes začelo in že pojutrišnjem končalo v Tel Avivu, se bo borilo kar 13 Slovencev, med katerimi poznavalci tega japonskega olimpijskega športa največ možnosti pripisujejo Tini Trstenjak. Nič čudnega, ko pa je 27-letna Celjanka že dlje ena od najboljših judoistk na svetu v kategoriji do 63 kilogramov, kar z odmevnimi dosežki potrjuje iz tekme v tekmo. Tako se je z obeh letošnjih turnirjev za svetovni pokal, ki se ju je udeležila, vrnila s kolajno; na januarski veliki nagradi v Tunisu je zmagala, na februarskem tekmovanju za grand slam v Parizu je bila tretja. »S tem, kar sem prikazala na letošnjih tekmah, sem zadovoljna, dosegla sem dobre rezultate, so pa to le majhne postojanke na poti do glavnih ciljev. Eden od njih je zagotovo tudi evropsko prvenstvo v Tel Avivu. Treba je biti zraven,« je poudarila Trstenjakova, ki se bo na blazine telavivskega Konvencijskega centra podala jutri. »V moji kategoriji jih je deset sposobnih osvojiti kolajno, večina od njih lahko seže tudi po zlati lovoriki. Judo je pač takšen šport, v katerem se lahko stvari hitro, celo v eni samcati sekundi, obrnejo.

27-letna Celjanka je že dlje ena od najboljših judoistk na svetu v kategoriji do 63 kilogramov. FOTO: Reuters
27-letna Celjanka je že dlje ena od najboljših judoistk na svetu v kategoriji do 63 kilogramov. FOTO: Reuters

Pogosto že trenutek nepazljivosti odloči zmagovalca in nemalokrat slabši na papirju premaga boljšega,« je razložila judoistka najuspešnejšega slovenskega kluba Z'dežele Sankaku, ki je na lestvici svetovne zveze (IJF) ta čas druga za svojo dolgoletno francosko tekmico Clarisse Agbegnenou. Med elitno deseterico je v polsrednji kategoriji še ena Slovenka, namreč Andreja Leški, ki se je po nedavnih zmagah za svetovni pokal v Düsseldorfu in Agadirju povzpela že na osmo mesto. »Konkurenca znotraj reprezentance je vedno dobrodošla; večja ko je, bolj vsi skupaj napredujemo. Vidi se, da je Andreja v zadnjem obdobju naredila korak naprej, zato pričakujem, da se bo tudi v Izraelu dobro borila. Kaj več težko rečem, pripravljava se v različnih klubih in pod vodstvom različnih trenerjev,« je dejala varovanka celjskega strokovnjaka Marjana Fabjana in večkrat ponovila, da se z nobeno tekmico, ne domačo niti tujo, ne obremenjuje. Kot je še pribila, gre po svoji poti, ki je izjemno uspešna. V zadnjih letih je namreč na tatamiju osvojila vse, kar se je osvojiti dalo; je olimpijska (Rio de Janeiro 2016) in svetovna prvakinja (Astana 2015), z evropskih prvenstev pa ima že dve zlati lovoriki (Kazan 2016 in Varšava 2017), poleg tega pa še dve srebrni kolajni (Montpellier 2014 in Baku 2015) in bronasto (Budimpešta 2013). »Svojo zdajšnjo pripravljenost težko primerjam s tisto izpred leta dni. Pravila se spreminjajo, tekmice prav tako; nekatere so odšle v (športni) pokoj in zamenjale so jih mlajše, željne dokazovanja. Vem, da lahko premagam sleherno, ob mojem slabem dnevu pa lahko vsaka preseneti tudi mene,« je še v svojem slogu sklenila Trstenjakova. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije