OLIMPIJSKI SLALOM

Shiffrinova poražena, Hansdotterjeva olimpijska prvakinja

Čudežna deklica iz Amerike je prvič po letu 2011 ostala brez odličja na velikih tekmovanjih. Slovenke povprečne.
Fotografija: Po Stenmarku in Pärsonovi Hansdotterjeva tretja Švedinja na slalomskem olimpu. FOTO: Mike Segar, Reuters
Odpri galerijo
Po Stenmarku in Pärsonovi Hansdotterjeva tretja Švedinja na slalomskem olimpu. FOTO: Mike Segar, Reuters

PJONGČANG – Drugi idiličen sončen dan na prizorišču alpskega smučanja in druga preizkušnja za smučarke. Olimpijski slalom je poskrbel za zelo razburljivo alpsko preizkušnjo, kar je v popolnem nasprotju s celotno letošnjo slalomsko sezono v svetovnem pokalu, kjer je prevladovala Mikaela Shiffrin. Američanka po odstopu na zadnjem slalomu pred odhodom v Južno Korejo forme ni mogla dvigniti na raven, ki bi ji prinesla olimpijski naslov. Tako je na današnji tekmi doživela prvi poraz po letu 2011 na velikih tekmovanjih. Boj za zmago je omogočila odličnim slalomistkam iz Švedske in Švice, Fridi Hansdotter in Wendy Holdener, sama pa končala tik pod podijem na četrtem mestu. 

Švedinja, ki je v drugo napadla z drugega mesta, je zelo rutinirano opravila z drugo postavitvijo in ohranjala prednost, skozi celo progo sicer nekoliko izgubljala, vendar zadržala dovolj za vodstvo pred odlično Avstrijko Katarino Gallhuber, ki je ob njenem nastopila še vedno vodila, pa čeprav je v prvi vožnji dosegla šele deveti čas. Po nastopu Wendy Holdener, ki je bila najhitrejša v prvi vožnji, je bilo jasno, da je Fridi uspelo to, o čemer je sanjala vse življenje. Švicarka je za njo zaostala pet stotink in ji tako prepustila naslov olimpijske prvakinje v slalomu.
»To je res odlično, neverjeten občutek, včeraj sem bila zelo zadovoljna s šestim mestom in sem prišla zelo dobro razpoložena na start slaloma, želela sem uživati, dala sem vse od sebe in mi je uspelo,« je bila zadovoljna nova olimpijska prvakinja.
Največja senzacija tekme je ob tem, da ni zmagala čudežna deklica iz Amerike, seveda tretje mesto Katarine Gallhuber, predstavnice nove avstrijske slalomske generacije, ki je v drugo odlično odpeljala in se prebila do bronaste olimpijske medalje.

Shiffrinova pred prvo vožnjo bruhala

Shiffrinova je medijem povedala, da se je pred drugo vožnjo zelo slabo počutila in je bruhala ter je očitno znova staknila virozo. Boji se, da bi lahko dobila norovirus, ki je v Pjongčangu razsajal med varnostnim osebjem in povzročil precejšen preplah. Shiffrinova bo izpustila sobotni ženski superveleslalom in se bo skušala pripraviti na smuk. 
»Seveda, da sem razočarana, potem ko sem imela tako neverjetno slalomsko sezono. Počutila sem se drugače, nisem si bila več podobna, bila sem izčrpana po včerajšnjem zelo dolgem dnevu, slalom zahteva natančnost pri izvajanju zavojev, jaz nisem bila, saj sem težko smučala natančno, ko se počutiš slabo. Vem, da sem razočarala veliko ljudi,« je, kot poroča STA, po slalomu povedala nesrečna Shiffrinova.

Bucikova razočarala

Ana Bucik si je z nastopom na včerajšnjem veleslalomu in dobrim rezultatom pripravila zelo obetaven uvod na svojih prvih olimpijskih igrah, zato je od današnje tekme pričakovala bistveno več. S 24. časom prve vožnje pa je zapravila možnosti za vidnejši rezultat, čeprav se je na drugi progi znašla precej bolje. Nekaj težav je imela le na vrhu, nadaljevala odlično, nato pa v spodnjem delu spet odpeljala nekoliko slabše, zato večjega napredovanja ni bilo pričakovati. Končala je na 24. mestu. Po nastopu je povedala, da je imela danes zelo slab dan in da s pokazanim ne more biti zadovoljna. »Ne morem pokazati boljših voženj, kar je zelo težko in morala bom najti prave občutke.« 

Maruša Ferk je bila naša najhitrejša po prvi vožnji slaloma na 14. mestu in je zaradi veliko izkušenj z olimpijskih iger upravičeno pričakovala napad na še višja mesta v drugi. Ob njenem nastopu so se nekoliko okrepili sunki vetra, zato so jo za nekaj časa zadržali v startni hišici. Ferkova je skozi celotno progo izgubljala, svojo prednost pred takrat vodilno je zapravila že do prvega vmesnega časa, tekmo pa končala na 18. mestu. Povedala je, da je zadovoljna z obema nastopoma in s pristopom. »To je nekako v slogu sezone. Borila se bom še naprej, prvi nastop je mimo. V drugi bi lahko šlo malo hitreje in lahko bi več tvegala, vendar te na taki snežni podlagi lahko hitro vrže iz smeri in s proge.«

Tudi tretja slovenska finalistka Meta Hrovat po drugi vožnji olimpijskega slaloma ni bila najbolj zadovoljna. Takoj po startu je ob nekaj močnejših sunkih vetra dobro smučala, nato naredila eno malo večjo napako, spodaj pa spet bolje nadaljevala. Uvrstila se je na 24. mesto.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije