PRVI SLOVENEC

Konec je! Roglič je osvojil veliki Giro d'Italia

Še nobenemu Slovencu ni do letošnjega leta uspelo osvojiti te dirke.
Fotografija: Kakšen dan za slovenski šport! FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
Odpri galerijo
Kakšen dan za slovenski šport! FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters

Pa smo ga dočakali. Dan, ko je tudi kolesar iz Slovenije osvojil Dirko po Italiji! Današnjo etapo, ki je bila, vsaj kar se tiče prvega mesta v skupni razvrstivi, samo še formalnost, je Primož Roglič uspešno končal in postal skupni zmagovalec dirke. Odločilen je bil včerajšnji dan, ko je Roglič tudi ob pomoči sotekmovalca v smučarskih skokih prišel do rožnate majice.

Z današnjo zmago se je tako Slovenija zapisala med države, ki so osvojile vse tri največje tritedenske kolesarske dirke - Dirko po Italiji (Giro d'Italia), Dirko po Franciji (Tour de France) in Dirko po Španiji (La Vuelta). Kar štiri skupne zmage na največjih tritedenskih dirkah je Sloveniji privozil Roglič. Tadej Pogačar je za zdaj dve, a glede na to, da je star šele 24, ima še veliko priložnosti, da število še poveča. Pred leti se je že samo ena skupna zmaga na eni od največjih tritedenskih dirk zdela nekaj sanjskega. Danes te sanje živimo. Slovenija je postala kolesarska velesila in samo upamo lahko, da bo tako ostalo še nekaj let.

Dobro razpoložen

Začetek današnje etape je bil, kot smo to na tritedenskih dirkah že vajeni, slavnosten. Roglič je imel z moštvenimi kolegi čas, da so naredili nekaj skupinskih slik. Zanimivo, da so dirko končali vsi člani ekipe Jumbo-Visma. To na tritedenskih dirkah v moštvih še zdaleč ni pravilo. Pogosto ekipe ostanejo brez kakšnega tekmovalca. So pa Imeli zato v Jumbo-Vismi ogromno težav z odpovedmi pred začetkom Dirke po Italiji, a to k sreči ni vplivalo na končni rezultat.

Roglič je imel v uvodu etape čas pokramljati z največjim konkurentom na dirki, Geraintom Thomasom.

Slovenski šampion je bil pred etapo seveda dobro razpoložen. Ne zgodi se vsak dan, da osvojiš veliki Giro d'Italia.

Na današnjo zadnjo etapo se je Roglič podal s kolesom, odetim v rožnato barvo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije