FORMULA

Med dirko se je že ustrašil, da bo šel domov praznih rok

Daniel Ricciardo z včerajšnjo zmago poravnal račune z veliko nagrado Monaka. Avstralcu sta družbo na slovesni razglasitvi delala Sebastian Vettel in Lewis Hamilton.
Fotografija: Red Bullov as Daniel Ricciardo (spredaj) je polovico dela opravil že v sobotnih kvalifikacijah, drugo na včerajšnji dirki v Monte Carlu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Red Bullov as Daniel Ricciardo (spredaj) je polovico dela opravil že v sobotnih kvalifikacijah, drugo na včerajšnji dirki v Monte Carlu. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – »Opravil sem že polovico dela,« se je smejalo Danielu Ricciardu, potem ko se je v sobotnih kvalifikacijah s časom 1:10,810 kot prvi in doslej edini dirkač v Monte Carlu spustil pod mejo minute in 11 sekund. Še kako dobro se je pač zavedal, da najboljši startni položaj na tamkajšnjih ozkih in zavitih ulicah, na katerih je izjemno težko prehitevati že počasnejše tekmece v formuli 1, kaj šele podobno hitre, pomeni polovico uspeha. Avstralskega asa, ki so mu pred dvema letoma prestižno monaško zmago preprečili popolnoma nepripravljeni Red Bullovi mehaniki v boksih, tokrat nič ni moglo ustaviti na poti do prvega mesta – niti težave z menjalnikom oziroma pogonskim agregatom. Zaradi njih se mu je sicer drugouvrščeni Ferrarijev adut Sebastian Vettel po opravljenih postankih v boksih že močno približal – na vsega sekundo. Vodilni možje v avstrijski ekipi z vidno živčnim Christianom Hornerjem na čelu so začeli tedaj po radijski zvezi miriti Daniela.

»Vidimo, kaj se dogaja. Toda ostati moramo zbrani!« so mu sporočali iz Red Bullovega komandnega pulta in ga večkrat pohvalili: »Odlično voziš, samo nadaljuj tako!« Ricciardo je upošteval njihove nasvete, ohranil mirno kri in Vettla držal na varni razdalji, tako da ga ni mogel resneje ogroziti. Nemški šampion je prežal na njegovo napako, a je ni dočakal; Ricciardo je na koncu v šampionskem slogu zanesljivo opravil z vsemi tekmeci in čermi ob Azurni obali ter poravnal račune z veliko nagrado Monaka pred dvema letoma.

»Neverjetno! Ko sem sredi dirke izgubil moč, sem se že ustrašil, da je bilo to to in da bomo šli domov praznih rok. Na srečo smo v nadaljevanju vendarle odpravili težave. Monte Carlo se mi je oddolžil na najlepši možni način,« je po svoji krstni monaški zmagi, drugi letošnji in skupno sedmi v kraljevskem avtomobilističnem razredu, kar žarel od navdušenja 28-letni zvezdnik iz Pertha, ki je po včerajšnjem podvigu zmagoslavno stopil na svojega rdečega bika, stekel v objem svojih navijačev, šampanjec pa spet pil iz svojega preznojenega dirkalnega copata. V cilju je imel dobrih sedem sekund naskoka pred Vettlom (»Daniel je imel tokrat odgovore na vsa naša vprašanja.«), tretje mesto pa je z zaostankom 17 sekund osvojil vodilni v skupni razvrstitvi in branilec lovorike Lewis Hamilton (Mercedes). Tik pod zmagovalnim odrom sta pristala Finca Kimi Räikkönen (Ferrari, + 18,127) in Valtteri Bottas (Mercedes, +18,822). Naslednja preizkušnja bo na sporedu 10. junija v Montrealu. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije