LAHKO BI BILO VEČ

Le kdo lahko prežene sivino?

Letošnja sezona v formuli 1 obetala več, kot je na koncu ponudila. Valtteri Bottas bo pozimi še bolj garal, da bo prihodnje leto najboljši.
Fotografija: Finec Valtteri Bottas si veliko obeta od prihodnje sezone v formuli 1. FOTO: Afp
Odpri galerijo
Finec Valtteri Bottas si veliko obeta od prihodnje sezone v formuli 1. FOTO: Afp

LJUBLJANA – Z veliko nagrado Združenih arabskih emiratov (ZAE) v Abu Dabiju se je v nedeljo spustil zastor na 68. sezono za svetovno prvenstvo v formuli 1, ki je na začetku obetala več, kot je na koncu ponudila. Uvodni brezkompromisni dvoboji zlasti med Lewisom Hamiltonom (Mercedes) in Sebastianom Vettlom (Ferrari), s katerima je nekje do poletja držal korak tudi drugi dirkač srebrne puščice Valtteri Bottas, so napovedovali vročo jesen, v kateri pa je nato 32-letni Anglež premaknil v višjo prestavo, z nizom zmag pobegnil zasledovalcem in si že v Mehiki, torej dve preizkušnji pred koncem sezone, zagotovil četrti naslov svetovnega prvaka po letih 2008, 2014 in 2015.

Še (dirko) hitreje pa si je novo (konstruktorsko) lovoriko pridirkal Mercedes, ki je na ta način le še potrdil izjemno prevlado. Nemško moštvo od uvedbe hibridnih motorjev v kraljevskem avtomobilističnem razredu v sezoni 2014 pravzaprav nima tekmeca, pri čemer pa ne gre prezreti, da mu je bil letos Ferrari – vsaj v prvem delu prvenstva – precej konkurenčen. Številni navijači italijanske ekipe z vsega sveta si močno želijo, da bi rdeči vendarle stopili še korak naprej in zrinili s prestola Mercedesovo sivino.

Hamiltonovo prevlado namerava končati kar njegov moštveni tekmec Bottas, ki ni povsem zadovoljen s tem, kar je prikazal v preteklih mesecih. Že letos je meril povsem na vrh. »Moj cilj je bil naslov prvaka. Vedel sem namreč, da bom imel dirkalnik, s katerim bi ga lahko osvojil. Bili so časi, ko mi je šlo dobro, in obdobja, ko mi ni šlo po načrtih. Lewis ni imel večjih nihanj, zato me je tudi premagal,« je pojasnil 28-letni Finec, ki je kljub vsemu pozitivno ocenil svojo prvo sezono pri Mercedesu zaradi prvih treh zmag, vštevši nedeljsko v Marini Yas, štirih najboljših startnih položajev in predvsem zaradi vsega znanja, ki ga je pridobil. »Ko sem prvič prišel v Mercedesovo tovarno, je bilo zame vse popolnoma novo. Zdaj vse že poznam, zato mi bo v marsičem lažje. Pozimi bom garal kot nikoli prej, poskušal odpraviti napake in se čim bolj približati popolnosti, da bom potem med sezono – tako vsaj upam – najboljši doslej,« je tekmecem še vrgel rokavico izziva Bottas, ki mu dodatno energijo kajpak vliva tudi zmaga na velikem finalu v Abu Dabiju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije