NOGOMET

Koper hitro opravil z Mariborom in skočil na vrh

V 6. krogu 1. SNL vendarle prva zmaga za Domžale in druga za Tabor V Kopru ustoličili Oliverja Bogatinova na položaj športnega vodje
Fotografija: Nogometaši Kopra so se veselili nove velike zmage. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Nogometaši Kopra so se veselili nove velike zmage. FOTO: Uroš Hočevar

Ko ti gre, res gre. Koprskim nogometašem tako dobro, da bi lahko streljali tudi miže in zadevali, česar pa v prvem derbiju 6. kroga 1. SNL ne bi mogli reči za Maribor. Na Bonifiki so vijolični, ki so bili tudi v drugem derbiju videti kot vajenci, pogrnili drugič v šestih tekmah in prvo mesto na prvenstveni lestvici prepustili Koprčanom, ki imajo celo tekmo manj.
»Imel sem občutek, da bi lahko igrali še dolgo in ne bi zadeli,« je po tekmi razpredal gostujoči trener Simon Rožman, ki je na poti v Koper ostal brez svojega asistenta na igrišču Blaža Vrhovca. Ljubljančan se je obrnil proti porodnišnici, kjer je slavil zmago. Prvorojenki Zali se je pri Vrhovčevih pridružil še Lan.

Že prva domača akcija je Rožmana vrgla iz tira. »Ves teden smo opozarjali, na kaj moramo biti pozorni, a se nam je zgodilo prav to, kar se nam ne bi smelo,« je izpostavil 38-letni, najmlajši trener v slovenskem prvenstvu, ki je menjaval figure na šahovnici, ni pa ukrepal, kot bi lahko. Taktično je zamrznil in se kot pijanec plota držal osnovne postavitve, ki je bila voda na mlin Koprčanom. Še posebno po hitrem golu, po katerem so Primorci lahko le strnjeno in disciplinirano stali v obrambi in čakali na nov bliskovit nasprotni udarec. Dva sta prišla že takoj po golu: Lamin Colley je zatresel prečko, Kaheem Parris pa je izgubil dvoboj iz oči v oči z Ažbetom Jugom, ki je bil nemočen ob avtogolu Nemanje Mitrovića po podaji Ivice Guberca iz kota. A še bolj nemočni so bili vijolični, ki so se 70 minut jalovo zabijali v domači obrambni zid.

Mladost je (večno) opravičilo

»Odlično smo odprli tekmo, tako, kot smo si želeli. Prvi polčas je bil po mojem okusu, v drugem smo preveč trpeli. Zdaj prihajajo tekme, ki naj bi jih dobili. Te pa so najtežje,« se ni prepustil evforiji v prvih krogih zelo uspešni Ljubljančan na koprski klopi, 41-letni Zoran Zeljković, dobro zavedajoč se pasti, ki ga čakajo v naslednjih tekmah. Koper bo postal želeni plen drugih.
Na dan velike zmage so v Kopru tudi ustoličili bivšega športnega direktorja vijoličnih Oliverja Bogatinova na položaj športnega vodje z dodatkom poslovnega direktorja.

Prvi veliki izziv Koprčane čaka že konec tedna pri Taboru v Sežani, pri katerem so se veselili srečne zmage v gosteh proti Radomljam po podarjeni enajstmetrovki sodnika Asmirja Sagrkovića. Za nameček so gostitelji svoj strel z bele točke zapravili. Anže Pišek je streljal prek vrat.

Rožman bo imel, kot kaže, vso sezono priročno opravičilo v mladosti igralcev, ki jim občutno primanjkuje obrtniških spretnosti. Še posebno v konici napada, v katerem vijolični pogrešajo strelca, ki bi lahko iz nič ali z enim dotikom zabil v polno. Druge pomanjkljivosti orkestra in dirigenta so povezane s prebiranjem igre in ukrepanjem. Toda po 0:5 proti dvema zahtevnejšima tekmecema (še poraz z Olimpijo z 0:3) se kažejo očitne pomanjkljivosti v vijoličnem širšem strokovnem štabu, v katerem je pogrešati nekoga z bogatim igralskim ozadjem in širšim pogledom. Morda bi se moral, kot se je nekoč Zlatko Zahović, na igrišče in na klop za rezervne igralce s tribun spustiti tudi športni direktor Marko Šuler.

Pa še to, Domžalčanom je v Kidričevem že v petek prvo zmago s projektilom z 20 m priigral Senijad Ibričić. Aluminij je še brez zmage in le pri enem golu v 540 minutah. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije