NOGOMET

Februarja in marca bo spektakularno

Novi izbruh mladinske šole Barcelone v ligi prvakov. Znani nosilci v ponedeljkovem žrebu osmine finala.
Fotografija:
Odpri galerijo

LJUBLJANA – Osmina finala lige prvakov bo spektakularno nogometno tekmovanje po meri najzahtevnejših navijačev. Februarski in marčevski izločilni boji Uefinega gala plesa bodo polni klasičnih evropskih gigantov, 170 dni pred vrhuncem v Istanbulu pa je nemogoče napovedati ime kluba, ki bo na piedestalu (morda) nasledil Liverpool.

Kdo ve, kako bi se razpletel zadnji finale v Madridu, če bi se meril z Liverpoolom tedaj »predvideni« finalist Ajax, ne Tottenham, ki 1. junija ni bil kos zasedbi Jürgna Kloppa. Tega še lep čas ne bomo izvedeli, niti 30. maja 2020 namreč ne bo takšnega scenarija. Ajaxu se je zalomilo v skupini H, pri čemer ni mogoče govoriti o senzaciji, kot bi mislili nekateri mlajši zaljubljenci v nogometno igro. Valencia in Chelsea sta (bili) pač močnejši od Nizozemcev, čeprav so ti dolgo kotirali na enem od prvih dveh mest.

Razlogov za »le« tretje mesto Ajaxa je več. Klub je, denimo, v prestopnem roku ustvaril 155 milijonov evrov presežka zgolj s prodajo dveh biserov, Matthijsa de Ligta (Juventus) in Frenkieja de Jonga (Barcelona). Oba sta napredovala v osmino finala v majicah novih klubov. Ajax hodi po pravi poti, ne nazadnje je zabil največ golov in jih prejel najmanj v skupini H, nase pa je opozorila sedmerica: Quincy Promes s 4 goli in 1 podaji, Hakim Ziyech 2+5, Donny van de Beek 1+2, Nicolas Tagliafico 1+1, Dušan Tadić 0+2, Edson Alvarez 1+0, David Neres 0+1. Hitro je jasno, da je v primerjavi s prejšnjo sezono odpovedal predvsem Tadić.

Od Fatija do Pereza

...
...
Osmine finala najbrž ne bo videl sloviti Carlo Ancelotti. Eden najuspešnejših trenerjev v zgodovini nogometne igre je sinoči dobil naslednika na klopi Napolija, to je postal njegov nekdanji varovanec Gennaro Gattuso. Zanimivo, 60-letnik je že pred tekmo z Genkom (4:0) vedel, da bo dobil nogo. Potem ko je osvajal lovorike na klopeh Milana, Chelseaja, PSG, Bayerna in Reala (!), je pustil odličen vtis tudi na igralce Napolija. Instagram so preplavila čustvena sporočila njegovih adutov, kot so Manolas, Allan, Milik, Di Lorenzo in celo Insigne, ki ga je hotel Ancelotti julija prodati in namesto njega pripeljati Maura Icardija. Če je Carletto odšel po zmagi, deset let mlajši Antonio Conte ostaja na klopi Interja kljub porazu z Barcelono in selitvi v evropsko ligo. Razočaranje Interja je pomenilo veselje za Barçine mlajše upe, ki so začasno zamenjali Messija in druge nosilce igre.

Italijane sta zmlela produkta katalonske mladinske akademije Ansu Fati in Carles Perez. »Midva sva dokaz, da je La Masia pravo izhodišče za mlade nogometaše, ki lahko s trdim delom uresničijo svoje sanje,« je 21-letni Perez povedal o šoli, ki je proizvedla že Messija in Iniesto. Na San Siru je opozoril nase Fati, pri 17 letih in 40 dneh najmlajši strelec gola v zgodovini lige prvakov. Čeprav je rojen v Gvineji Bissau in bi lahko igral za Portugalsko, je Fati kot Perez član španske ekipe U-21.

Znani so nosilci ponedeljkovega žreba parov 1/8 finala lige prvakov. To so: PSG, Bayern, Leipzig, Manchester City, Liverpool, Juventus, Barcelona in Valencia. Jernej Suhadolnik

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije