SMUČARSKI SKOKI

Zajc dobil kurjo polt

Nemec Markus Eisenbichler novi svetovni prvak na veliki skakalnici. Od Slovencev z 10. mestom vnovič najboljši najmlajši – Timi Zajc.
Fotografija: V takšnem razgledu na Innsbruck je lahko užival Timi Zajc. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
V takšnem razgledu na Innsbruck je lahko užival Timi Zajc. FOTO: Reuters

INNSBRUCK – Potem ko je v tej sezoni najboljši slovenski smučarski skakalecTimi Zajc petkove kvalifikacije na Bergislu končal šele na 22. mestu, je bil že malo živčen. "Bal sem se že, da sem izgubil dobre občutke," je priznal 18-letnik iz Hramš v občini Žalec, ki se je nato za posamično tekmo le zbral ter s skokoma, dolgima 127 in 124 metrov, prikazal svoja najboljša nastopa v minulih dneh na 52. nordijskem SP. Z 10. mestom je le še potrdil, da je ta čas naša skakalna št. 1. "V petek zvečer smo opravili analizo in ugotovili, kaj mi manjka do (naj)boljših skokov. Nato sem poskušal odmisliti vse skupaj in se sprostiti," je razkril. "Za kaj več bi moral imeti tudi kanček sreče," je razmišljal mladi up iz SSK Ljubno BTC, ki je bil sicer med najpočasnejšimi v zaletni smučini. Z 88,3 km/h je bil namreč obakrat za 0,8 km/h počasnejši od novega svetovnega prvaka Markusa Eisenbichlerja (131,5 m in 135,5 m). Ko je spremljal napet boj za kolajne, je dobil kurjo polt. "Da bi enkrat tudi sam stopil na zmagovalni oder na tako velikem tekmovanju, zavzeto treniram že od zgodnjega otroštva," je Zajc še zaupal, do kam segajo njegove sanje.

Vesel za Švicarja

Peter Prevc (123,5 m in 122 m), ki ima že tri kolajne z nordijskih SP, je bil s 16. mestom drugi najboljši Slovenec. "Prikazal sem svoja najboljša tukajšnja skoka v zadnjih dneh. Zaradi tega sem pomirjen, takšni nastopi mi dajejo dodaten zagon," je bil dobro razpoložen 26-letni član kranjskega Triglava. Dvojno nemško zmagoslavje, drugi je bil namreč Karl Geiger (131 m in 130,5 m), ga je presenetilo. "Vedel sem, da bo en Nemec skoraj zanesljivo osvojil kolajno, da jo bosta dva, pa nisem bil tako prepričan. Markusa sicer ne poznam najbolje, mi je pa všeč, ker ne skriva svojih čustev," je o novem šampionu povedal slovenski rekorder, ki je bil – tako kot večina gledalcev – zelo vesel za bronastega Švicarja Killiana Peierja (131 m in 129,5 m). "Z Jernejem Damjanom sem že v Willingenu stavil, da bo Killian vzel vsaj eno odličje. Zdaj sem stavo dobil," je z nasmehom pristavil Prevc. V finalu je od Slovencev nastopil še Žiga Jelar (118,5 m in 121 m), ki je bil zadovoljen z izvedbo svojih skokov, ne pa s 23. mestom. "Verjel sem, da bi bil lahko – če bi se pokrili vsi dejavniki – višje. Kljub temu menim, da grem lahko s pokončno glavo naprej," je omenil 21-letni Besničan, medtem ko je leto starejši Anže Lanišek (114,5 m) po 35. mestu izjavil, da šport sestavljajo tako uspehi kot neuspehi. "Treba jih je sprejeti in iti naprej." 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije