KOŠARKA

V Olimpiji spet jezni na sodnike

Drugo tekmo finala košarkarjev sta zaznamovali sodniški potezi. Po prvi tekmi mrka se je na veliko sceno vrnil Žan Mark Šiško.
Fotografija: Ljubljančan Žan Mark Šiško (z žogo) Koprčane vleče k naslovu državnega prvaka. FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Ljubljančan Žan Mark Šiško (z žogo) Koprčane vleče k naslovu državnega prvaka. FOTO: Drago Perko

LJUBLJANA – Jutri bo verjetno konec klubske košarkarske sezone v Sloveniji, Primorce le še ena zmaga loči od prvega naslova državnih prvakov. Olimpija lahko dobi nagrado za miss simpatičnosti in srčnosti finala, za več preprosto nima kakovosti. Na vsak odgovor Olimpije ima trener Koprčanov Jurica Golemac na klopi dva igralca, ki čakata kot psa, da se strgata z verige in šefu dokažeta, da si zaslužita minute, ne pa da sedita in podajata vodo. Zmaji so v tem finalu poželi le simpatije zaradi bojevitosti in srčnosti, kar jim je po 2. tekmi finala in tesnem porazu s 75:76 javno priznal tudi predsednik kluba Tomaž Berločnik, ki s Petrolom v največji meri financira in podpira žoganje v Stožicah. Jure Zdovc je s sodelavci iz te ekipe izvlekel maksimum, iz rokava vleče tudi taktično-tehnične prebliske, s katerimi poskuša zmesti tekmece. Vešče je že pred finalom na smolo Olimpije le za eno tekmo 'ugasnil' Žana Marka Šiška, ki so mu zmešali glavo javno izrečeni komplimenti trenerskega lisjaka Zdovca. K sebi ga je spravil vnovičen pogovor z Golemcem, ki je mlademu košarkarju nastavil kompas in fokus, da vodi peterko v tem hipu prevladujoče ekipe v Sloveniji.

Enkrat dobiš, drugič izgubiš

Zdovc je spet javno priznal (nad tem je v polfinalu bentil tudi Krkin trener Simon Petrov, ki je prav tako igral proti Koprčanom), da mu sojenje ni pogodu. Vse je sezula poteza arbitra Saša Petka, ki je pri izidu 75:76 zmotil Roka Badžima in ga zaradi krvi na roki poslal na klop. Čeprav je okrvavljen zadel prvi prosti met. Verjetno bi zmogel tudi drugega in izsilil bi podaljšek. Petek bi lahko tvegal in čakal, da Badžim zadene drugi prosti met, in ga potem poslal na klop. Pravila so pravila, Petek pa na tnalu. Ko ga je košarkar Sixta Luka Vončina opozoril na kri na roki Olimpijinega branilca, je enostavno ravnal po pravilih. Nadaljevanje je znano. Zmaji so zapravili prosti met, Badžim pa je tekmo pričakal v solzah. »Imeli smo nalet, pa so ga Koprčani ustavili. Na žalost so tudi pravila igre očitno takšna in žal mi je, da si te situacije nismo ogledali v posnetku, da so namerno osebno napako Sixt Primorski piskali šele po posredovanju glavnega trenerja, ne prej. Takšne stvari me motijo,« je Zdovc pokazal na dogodek iz 3. četrtine in dejanje sodnika Marka Vučkoviča. So pa pri Olimpiji pozabili, da so jim bile sodniške zvezde naklonjene v lanskem finalu proti Krki; na četrti tekmi je sodnik Blaž Zupančič kljub očitni osebni napaki Bojana Radulovića nad Domnom Bratožem zapisal simuliranje Bratožu, temu mu je počil film in je skočil v sodnika, nato pa so ga upravičeno izključili. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije