KAJAK

Oven nažgal vse na soški fronti

Že uvodni dan EP v spustu na divjih vodah Slovencem tri kolajne. Zlati Simon Oven za dobrih 11 sekund ugnal srebrnega Anžeta Urankarja.
Fotografija: Simon Oven je bil na domačih brzicah razred zase. FOTO: KZS
Odpri galerijo
Simon Oven je bil na domačih brzicah razred zase. FOTO: KZS

TRNOVO OB SOČI – Spomini na šest kolajn (kar štiri zlate) z lanskega svetovnega prvenstva v Švici so med slovenskimi tekmovalci v spustu na divjih vodah še vedno živi, pred evropskim prvenstvom na domači Soči pa so bili po svoje tudi breme. A pričakovanju so bili kos že na uvodni tekmi posameznikov v klasičnem spustu. Osvojili so po eno odličje vsakega žlahtnega odtenka, na najvišjo stopnico pa se je povzpel kajakaš Simon Oven in upravičil lanski naslov najboljšega na svetu.
»Videli boste, Simon bo nažgal vse z vsaj desetimi sekundami prednosti,« je pred začetkom zagotavljal Nejc Žnidarčič, lanski svetovni prvak v sprintu na divjih vodah, ki se je moral včeraj odpovedati startu zaradi načete medrebrne mišice, da bi lahko okreval do svoje paradne discipline. Ni se veliko zmotil. Oven je prepričljivo dobil bitko na soški fronti z naskokom 11,53 sekunde pred najbližjim zasledovalcem, to pa je bil njegov reprezentančni in klubski soborec pri KKK Ljubljana Anže Urankar. Prvi kajakaš iz tujine, Čeh Adam Satke, si je nakopal skoraj 13 sekund zaostanka. »V zgornjem delu proge so brzice nekoliko mirnejše kot v spodnjem, zato sem si rekel, da bom že tam dal vse od sebe. Pri tem sem celo nekoliko pretiraval, a sem premagal tudi tehnično težji odsek. Očitno nam Soča ustreza, pa ne zato, ker jo dobro poznamo, zahteva namreč precej znanja. Zdaj upamo, da bo Nejc nared za jutrišnjo moštveno tekmo in da bomo skupaj napadli prvo mesto, glavna konkurenca pa bodo Čehi. V sprintu si bržčas ne morem obetati podviga, saj nimam pravega občutka zanj, raje veslam bolj naravnost,« se je po novem uspehu pošalil 26-letni Oven.

Cofu bron za ogrevanje

Urankar je štiri leta mlajši, a tudi on že dobro pozna slast uspeha, med drugim je bil pred dvema letoma svetovni prvak v sprintu. Tokrat je bil izvrsten tudi na klasični progi, na kateri je veslal dobrih 17 minut. »Vsi vemo, kako dober je Simon, zato pa sem prijetno presenečen nad svojim rezultatom. Očitno mi je koristilo, da sva veliko vadila skupaj. Kaj šele bo, če bova vztrajala ... Tokrat sem res dosegel svoj maksimum, na letošnjem EP pa imam še eno posamično priložnost in dve moštveni.« Slovenski uspeh je dopolnil kanuist Blaž Cof. Čeprav od sebe več pričakuje v sprintu, je pomemben cilj dosegel že na klasični preizkušnji z osvojitvijo bronaste kolajne za Hrvatom Emilom Milihramom in Čehom Ondrejem Rolencem. »Glavni nalogi me čakata v petek in soboto, a sem tudi tokrat dal vse od sebe. Med nastopom sem bil presenečen, ker mi je šlo tako dobro od rok. Pomagalo nam je poznavanje reke, saj zaradi nizkega vodostaja hitro narediš napako, ki te stane nekaj sekund,« je ocenil 28-letni as KKK Tacen, doma iz Spodnjih Pirnič. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije