FORMULA 1

Nova klofuta za Vettla

Objavljeno 06. oktober 2018 12.36 | Posodobljeno 06. oktober 2018 12.36 | Piše: Miha Šimnovec

Lewis Hamilton najhitrejši včeraj v Suzuki. Nemški as Sebastian Vettel se (še) ne vdaja.

Lewis Hamilton z enim svojih najmlajših navijačev na Japonskem FOTO: AP
LJUBLJANA – Mercedesovega zvezdnika Lewisa Hamiltona lahko le še čudež ustavi na poti k petemu naslovu svetovnega prvaka v formuli 1, s katerim bi se na drugem mestu večne lestvice izenačil z legendarnim Argentincem Juanom Manuelom Fangiom, ki je kraljeval v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Britanski šampion ima pred zadnjimi petimi dirkami, vštevši jutrišnjo v Suzuki (s startom ob 7.10), v skupni razvrstitvi že zajetnih 50 točk zaloge pred svojim najhujšim tekmecem Sebastianom Vettlom (Ferrari). Če je mogoče soditi po uvodnih prostih treningih, bo tudi velika nagrada Japonske minila v znamenju srebrnih puščic, saj je bil včeraj Hamilton obakrat prepričljivo najhitrejši pred moštvenim sotekmovalcem Valtterijem Bottasom. »To je res sijajna steza,« je vidno užival 33-letni Anglež, ki brani zmago v Suzuki.

Marquez & Co. na Tajskem

Najboljši cestnohitrostni motoristi so prvič zbrani v Buriramu na Tajskem, kjer se bo dirka v razredu motoGP jutri začela ob 9. uri. Podobno kot v formuli 1 je v kraljevski kategoriji na dveh kolesih letošnje svetovno prvenstvo, v katerem ima vodilni Španec Marc Marquez (Honda) kar 72 točk naskoka pred drugouvrščenim Italijanom Andreo Doviziosom (Ducati), že bolj ali manj odločeno. Ob tem kaže omeniti, da je skupno četrtouvrščeni Španec Jorge Lorenzo (Ducati) včeraj doživel nov grd padec, vendar naj bi bil nared za dirko.

Lani je tam kot prvi v cilj pridrvel tik pred Redbullovim dirkačem Maxom Verstappnom, na Japonskem pa je zmagal še v letih 2007, 2014 in 2015. Prav toliko prvih mest ima tam tudi Vettel, ki po vnovični klofuti (včeraj ga je kot petouvrščenega in tretjeuvrščenega od Hamiltona ločilo 0,994 in 0,833 sekunde) še ni vrgel puške v koruzo. »Zaostanek je velikanski in pogled nanj resnično ni lep, vendar je treba petkove rezultate vedno jemati z rezervo. Na prvih prostih treningih je namreč v igri zgolj zlati ananas, točke se delijo šele na dirki,« je poudaril 31-letni Nemec, ki se nadeja, da bo – ko bo šlo zares – izčrpal vse rezerve iz svojega poskočnega vranca. V Ferrariju sicer medtem mrzlično iščejo izdajalca, ki širi naokrog zaupne podatke o njihovem pogonskem agregatu, pri čemer sumijo tudi ljudi iz Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA). 
Deli s prijatelji