ŠAH

Dvoboj preložil zaradi nogometa

Norvežan Magnus Carlsen se še naprej poigrava s tekmeci
Fotografija: Boris Gelfand je v prvem krogu ugnal 25 let mlajšega Dinga Lirena.
FOTO: Denis Sinyakov/Reuters
Odpri galerijo
Boris Gelfand je v prvem krogu ugnal 25 let mlajšega Dinga Lirena. FOTO: Denis Sinyakov/Reuters

Predzadnji turnir spletne serije Magnus Carlsen Chess Tour je nekaj posebnega, v prvi vrsti zaradi sestave. Gre za skoraj edinstven obračun med rodovi, kjer ob svetovnem prvaku Magnusu Carlsenu in njegovih treh aktualnih konkurentih (Anišu Giriju, Janu Nepomnjačiju in Dingu Lirenu) nastopajo šahisti, ki so prevladovali konec devetdesetih let prejšnjega stoletja in v prvem desetletju novega tisočletja. Med njimi sta Carlsenova predhodnika na prestolu, Vladimir Kramnik in Viši Anand, dva njuna izzivalca v dvobojih za naslov svetovnega prvaka Peter Leko in Boris Gelfand, zasedbo zaokrožujeta osemkratni ruski prvak Peter Svidler in še en nekdanji finalist svetovnega prvenstva Vasil Ivančuk. Gre za srečanje najpomembnejših oz. najprepoznavnejših igralcev zadnjih 20 let, ki si povsem zasluži naziv Legends of Chess (šahovske legende).

V prvem delu tekmovanja, kjer se igralci merijo v mini dvobojih štirih partij, so predstavniki starejšega rodu dokazali, da so še vedno nevarni zdajšnji eliti. Gelfand (52 let) je že uvodoma ugnal št. 3 s svetovne lestvice, 25 let mlajšega Lirena. Enaka razlika v letih loči Girija in Ivančuka, kljub temu je slednji njun dvoboj v t. i. zlati partiji v velikem slogu odločil v svojo korist. Starejše legende imajo (pričakovano) težave pri vzdrževanju konstantne forme, saj večina ni več v tako intenzivnem tekmovalnem ritmu, poleg tega pa so mlajši tekmeci v prednosti pri ravnanju s sodobno tehnologijo in so bolje prilagojeni na spletna tekmovanja.

Šahiral na jahti

Vse skupaj je doslej spet povsem zasenčil nesporni šahovski vladar zadnjih let Carlsen. Že krog pred koncem uvodnega dela si je zagotovil prvo mesto in najboljše izhodišče pred izločilnimi boji, kamor se uvrstijo najboljši štirje. Tekmece premaguje z osupljivo lahkotnostjo, njegova igra izžareva samozavest, s katero na prvi pogled preprosto najde izhod tudi iz težkih situacij.
Diagram
Diagram
Deluje precej nepremagljivo, s tekmeci se celo poigrava. Prva dva dvoboja je odigral na jahti, nedeljskega proti Lirenu pa je preložil za nekaj ur zaradi spremljanja zadnjega kroga angleške nogometne lige, v kateri je bil med najboljšimi v priljubljenem virtualnem tekmovanju fantasy league. Pri slednjem se mu sicer ni izšlo vse po načrtih in je končal na 11. mestu med več kot sedmimi milijoni sodelujočih z vsega sveta, v šahu pa potrjuje status nesporne št. 1.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije