SMUČARSKI SKOKI

Bertoncelj določene stvari obrnil na glavo

V današnjih kvalifikacijah v Einsiedelnu zgolj pet slovenskih skakalcev. Glavni trener Gorazd Bertoncelj za zdaj zadovoljen le s Timijem Zajcem.
Fotografija: Tilnu Bartolu težave povzročajo bolečine v kolenu. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Tilnu Bartolu težave povzročajo bolečine v kolenu. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Gorazd Bertoncelj, ki je po koncu prejšnje zime kot glavni trener na čelu slovenske reprezentance v smučarskih skokih nasledil Gorana Janusa, je na uvodnih preizkušnjah za veliko nagrado FIS v Visli in Hinterzartnu pričakoval več od varovancev. »Zadovoljen sem le s Timijem Zajcem, ki je zraven in mu ne manjka veliko do stopničk, z rezultati preostalih pa ne,« je poudaril 42-letni Kranjčan, ki bo v današnjih kvalifikacijah za jutrišnjo tretjo posamično tekmo letošnje poletne različice svetovnega pokala v Einsiedelnu (18.00) poslal v ogenj zgolj pet skakalcev.


Ob Zajcu bodo na napravi, poimenovani po nekdanjem švicarskem asu Andreasu Küttlu (HS-117), pod slovensko zastavo skakali še Tilen Bartol, Tomaž Naglič, Domen Prevc in Ernest Prišlič. »Želim si, da bi se čim bolj približali svojim najboljšim poskusom s treninga, na katerem pa njihova skakalna forma še precej niha. No, najbolj stanoviten je Timi, se mu pa drugi s posameznimi skoki že zelo približajo,« je pojasnil Bertoncelj in na vprašanje, zakaj je namesto sedmerice, kolikor jih ima pravico do nastopov na najvišji ravni, odpeljal le pet tekmovalcev, odvrnil, da sta Anže Lanišek in Bor Pavlovčič – tako kot Anže Semenič – ostala doma na treningu, iz reprezentance B, ki je na pripravah v Planici, pa so mu dali le Nagliča in Prišliča.

Peter Prevc miruje

Na tekmah v Visli in Hinterzartnu se je sicer znova prepričal, v katero smer se razvijajo smučarski skoki, kjer trende v zadnjem obdobju narekujejo zlasti Poljaki s sijajnim Kamilom Stochom na čelu. »Zaletna hitrost se zmanjšuje, smuči pa skrajšujejo, zaradi česar se spreminja tehnika odskakovanja, pri kateri poudarek ni na agresivnosti. Zaradi tega smo morali podobno kot Avstrijci določene stvari postaviti na glavo in zdaj na tem gradimo naprej,« je razložil slovenski selektor, ki razloge za slabši start slovenskih skakalcev v poolimpijsko sezono 2018/19 pripisuje tudi temu, da v tem poletju še nimajo v nogah prav veliko skokov na 120-metrskih napravah. Kdo bo po Einsiedelnu odpotoval na tekmo v Courchevel (11. t. m.), se bo odločil po vrnitvi iz Švice.

»To bo odvisno tudi od tega, kako se bo počutil Bartol, ki se mu že iz zime vleče poškodba kolena. Zaradi bolečin namreč težje trenira,« je razkril Bertoncelj, ki glede Petra Prevca, čigar zdravstveno stanje se je po operaciji gležnja konec aprila nepričakovano zapletlo, ne bo prehiteval dogodkov. »Niti zdravniki ne vedo natančno, zakaj se je to zgodilo. Da se to ne bi ponovilo, bo zdaj dlje miroval, obiskoval terapije in se poskušal dodobra pozdraviti,« je še dejal glavni trener slovenske skakalne vrste.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije