NOGOMET

Častni odhod ali kalvarija?

Še vedno ni znano, ali bo nogometna Olimpija jeseni dobila novega šefa. Milan Mandarić taktizira, išče denar in/ali najugodnejšega ponudnika.
Fotografija: Milan Mandarić išče izhod iz Olimpije. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Milan Mandarić išče izhod iz Olimpije. FOTO: Blaž Samec

LJUBLJANA – Klubsko nogometno jesen bo, kot kaže, močno zaznamovalo dogajanje v Olimpiji, kjer jih čakajo tektonske spremembe. Predsednik in upravitelj zeleno-belih Milan Mandarić še ni sklenil dogovora o predaji kluba nasledniku. Kot je znano, je konec avgusta propadlo pogajanje z italijanskim poslovnežem Gabrielejem Nardinom, ki se ni izkazal za verodostojnega vlagatelja v športni ponos Ljubljane.

Mandarić nima več na voljo lastnih denarnih sredstev, da bi še lahko polnil proračun Olimpije, čeprav je od pomladi dodobra oklestil stroške, znebil se je tudi vrste igralcev, ki so odšli brez odškodnine. Če je moral MM prej mesečno zagotoviti 550.000 evrov za zadovoljstvo v zmajevem gnezdu, zdaj tovrstna obveznost po naših podatkih znaša že manj kot 400.000 evrov. Osip kakovostnih igralcev je očiten, odšli so prvokategorniki Rok Kronaveter (Maribor), Asmir Suljić (Zaglebie Lubin, Poljska), Goran Brkić (Triglav Kranj) in Dino Štiglec (Slask Wroclaw, Poljska). Trener Safet Hadžić je zastonj dobil branilca Denisa Šmeja (Maribor) in Mirala Samardžića (Samara, Rusija) ter napadalca Anteja Vukušića (Krško), iz zagrebškega Dinama sta na posojo prišla napadalec Luka Menalo in defenzivni vezist Bojan Knežević. Zmaji premorejo ekipo za vrh lestvice, vprašanje pa je, ali jo bo na tej poti spremljalo vodstvo s plačami in dobrim ozračjem.

Častni odhod in stabilen klub

Mandarić je spet odpotoval v ZDA, od koder naj bi se vrnil konec septembra ali v začetku oktobra. Bo iz obljubljene dežele prišel s svežim denarjem? Malo verjetno, saj je v zadnjih štirih sezonah že počrpal razpoložljive lastne finance, medtem pa Olimpija ni prišla do ravni, da bi se preživljala. V pogovore za nakup Olimpije so se vrnili Nemci, ki potrpežljivo čakajo na Mandarićevo odločitev, hkrati pa logično nižajo ponudbo. Mandarić je stisnjen v kot, potem ko je Olimpija hitro izpadla iz evropskega tekmovanja in zaslužila bore malo, s prodajo igralcev do zime pa ne more iztržiti veliko. Svetovalec potencialnih nemških vlagateljev Mladen Rudonja verjame, da bi oktobra lahko sledila sklenitev posla. S tem bi lahko Mandarić častno zapustil Olimpijo in Ljubljano, saj bi držal obljubo, da bo klub še naprej stabilen in, recimo, konkurenčen v boju za lovorike. Denarnega dobička iz nogometa tako zanj verjetno ne bo, še vedno pa ostaja možnost zaslužka s prodajo gradbišča Dalmatinke v središču Ljubljane. In seveda mu nihče ne more poplačati osvojenih lovorik in veselja z Olimpijo. Škoda bi bila, da bi vse to pokvarilo jesensko životarjenje do predvidoma novega propada. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije