BIATLON

Avsenikovi hiti za bavarske goste

Na SP v biatlonu jutri prva posamična preizkušnja. Na Bledu pripravljali živahen spored, pa jim ga je odnesel virus.
Fotografija: Jutri bo na Pokljuki završalo v moškem sprintu. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Jutri bo na Pokljuki završalo v moškem sprintu. FOTO: Matej Družnik

Koliko bi bilo tukaj gledalcev, če bi bil obisk dovoljen? S tem vprašanjem je k meni včeraj pristopil v novinarskem središču pokljuškega svetovnega prvenstva v biatlonu Marco, dolgoletni soporočevalec z največjih biatlonskih tekmovanj, doma iz Turingije, male zvezne dežele v prostoru nekdanje NDR, v kateri pa prav ta zimska panoga še iz časov te države delavcev in kmetov ohranja poseben status. Odgovoril sem mu lahko z uradnim podatkom o 130.000 navzočih skupno na tem SP, presenečen je bil, saj takšnega zanimanja na Slovenskem navzlic prepoznavnosti dvakratnega svetovnega prvaka le ni pričakoval.

Toda k zgodbi velikega dogodka so tokrat tudi na Bledu, tem opevanem biseru Gorenjske z otočkom sredi jezera, pristopili drugače kot v preteklosti. Prireditelji so se povezali z uspešnimi stanovskimi kolegi iz Anterselve, ti so jim prijazno dostavili seznam največjih turističnih operaterjev za obiske biatlonskih tekem iz Nemčije in Skandinavije, tako pa so na Bledu že pred enim letom v hipu prodali 1000 postelj tujim gostom za obisk SP. Prek 6000 so jih pričakovali ob uvodni slovesnosti na blejski promenadi, in vsaj polovico teh še vsak večer ob podelitvi kolajn z atraktivnim odrom na jezeru.

In zabave potem še zdaleč ne bi bilo konec. Tudi Avsenikovi nasledniki bi zlasti Avstrijcem, Bavarcem in Južnim Tirolcem godli njim tako priljubljene viže. In seveda vsem drugim. Prevladovala bi smeh in dobra volja, na daleč bi bilo slišati tisti prepoznavni ju-hu-hu. In naj bo tako kdaj prihodnjič, ko bomo spet imeli spokojen vsakdan. Tudi v tem biseru Gorenjske.

Trije pozitivni izvidi

Pri Mednarodni biatlonski zvezi so zadovoljni z doslej opravljenim v tej nenavadni sezoni, tudi testiranja koronavirusa večinoma niso povzročala preplaha. Slabe volje pa je bil včeraj Ricco Gross, upokojeni nemški šampion, zdaj trener pri Avstrijcih. Bil je eden od treh osmoljencev med 770 testi, kolikor so jih opravili v prvih treh dneh tega tedna na Bledu. Pozitivna izvida sta prejela še dva ruska poročevalca, eden od njiju ni skrival jeze in se je prepiral z zdravstvenimi delavci, da ne verjame temu testiranju, saj na vseh letališčih po poti in vmesnih testiranjih ni imel nikakršnih težav ...

Danes prost dan

Sicer pa bo današnji dan na Pokljuki namenjen uradnemu treningu pred nadaljevanjem prvenstva. In ta jutrišnji dan bo za naše privržence že prav poseben. Napočil bo čas za prvo posamično preizkušnjo, in sicer moški šprint, v katerem Jakov Fak ne skriva visokih ciljev. Tudi zato, ker ocenjuje dober učinek na premieri kot zelo pomembno popotnico za sproščeno nadaljevanje ... Siniša Uroševič

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije