NOGOMET

Angleži v idili, a štele bodo zmage

Danes svetovno prvenstvo v Rusiji začenja reprezentanca Anglije. Selektor Gareth Southgate ohranja mir brez visokoletečih napovedi.
Fotografija: Selektor Anglije Gareth Southgate (v sredini) s pomočnikom Stevom Hollandom v pogovoru s prvim zvezdnikom Harryjem Kanom Foto: Reuters
Odpri galerijo
Selektor Anglije Gareth Southgate (v sredini) s pomočnikom Stevom Hollandom v pogovoru s prvim zvezdnikom Harryjem Kanom Foto: Reuters

LJUBLJANA – Danes bo kot zadnja od svetovnih nogometnih sil turnir v Rusiji začela reprezentanca Anglije, svetovni prvak iz daljnega leta 1966. Angleži se bodo udarili s Tunizijo, v skupini G pa sta še izbrani vrsti Belgije in ob Islandiji druge debitantke na mundialu Paname. Vse drugo kot napredovanje v izločilne dvoboje bi bila za Angleže športna katastrofa, pot v drugi del tekmovanja pa si morajo utreti že drevi v Volgogoradu.

V svoji mundialski bazi Repino, 45 km severozahodno od Sankt Peterburga, selektor Gareth Southgate in njegovi izbranci vadijo v domala idiličnih razmerah. Ekipa ima za sabo odlično obdobje desetih tekem brez poraza, v generalkah je bila zasedba treh levov boljša od Kostarike (2:0) in Nigerije (2:1). Ne glede na to, da se je Southgate odpovedal vratarju Joeju Hartu in Jacku Wilsheru, ni naletel na pretirane medijske in druge kritike. S svojim znanjem in umirjenostjo je dobro uravnotežil ekipo, ki premore tudi kapetana in zvezdnika težke kategorije, napadalca londonskega Tottenhama Harryja Kana. Zanimivo, Anglija je edina reprezentanca v Rusiji, ki je sestavljena izključno iz igralcev domačih klubov. Miru v moštvu, ki na največje turnirje že tradicionalno odhaja ob vznesenih napovedih in z največjimi ambicijami, nista načeli niti javna izpoved depresivnega Dannyja Rosa niti sporna tetovaža (puška) na nogi Raheema Sterlinga. »Gareth je empatičen in artikuliran, premore visoko čustveno inteligenco in zelo dobro razume, kako se povezati z igralci in sodelavci ter iz njih izvleči najboljše,« je dejal tehnični direktor angleške zveze​ Dan Ashworth.

Njegove besede je potrdil tudi vezist Eric Dier: »Značilna je njegova mirnost, način, kako vodi skupino in se spopada težkimi situacijami, ki se vselej pojavijo pred velikim turnirjem. Igralci smo mu zelo hvaležni za to, do njega gojimo veliko spoštovanje.« Seveda pa idilični odnosi znotraj ekipe ne bodo dovolj za zahtevno otoško javnost, če rezultati ne bodo v skladu z njenimi pričakovanji. Tako rekoč morajo premagati Tunizijo in Panamo, da bi se v 3. krogu z Belgijo udarili za prvo mesto v skupini. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije