1. SNL

Vijolični z Gajserjem na vrhu

Po kadrovskem cunamiju Maribor v 23. krogu 1. SNL do prve zmage v Sežani in na vrh lestvice; derbi Ljubljanske kotline brez golov.
Fotografija: Vajeti športne politike pri NK Maribor je prevzel bivši igralec vijoličnih in reprezentant, 37-letni Korošec Marko Šuler. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Vajeti športne politike pri NK Maribor je prevzel bivši igralec vijoličnih in reprezentant, 37-letni Korošec Marko Šuler. FOTO: Tadej Regent

Kot strela z jasnega je NK Maribor v torek zvečer presenetil slovensko nogometno javnost s sporočilom, da se je razšel s športnim direktorjem Oliverjem Bogatinovom in trenerjem Maurom Camoranesijem. Nov zasuk v mariborski športni politiki je na vrh piramide izstrelil Bogatinovega pomočnika in povezovalca med vodstvom kluba ter športnim delom Marka Šulerja.

Včerajšnjo tekmo 23. kroga proti CB24 Taboru je v vlogi trenerja izpeljal Saša Gajser. Dolgoletni vojak v službi kluba z Mladinske ulice si je po prvi in visoki zmagi po štirih zaporednih porazih v Sežani zaslužil tudi sobotni derbi proti Olimpiji. Gajser je začel dvoboj z izkušeno enajsterico, zaključil z mlajšo in učinkovito: dva gola rezervista Jana Mlakarja in eden Jana Repasa so bili dodana vrednost. »Bili bi neresni, če ne bi bil eni od najresnejših kandidatov,« je novi športni direktor Šuler kot trajnejšo trenersko rešitev označil Gajserja in dodal: »Po derbiju bomo potrdili novega trenerja.«
 

Celje sprožilo tudi mariborski cunami


Olimpija oziroma njen predsednik Milan Mandarić je lansko leto odstavil trenerja Safeta Hadžića po porazu proti Celju. Olimpija je bila kljub porazu na prvem mestu in je imela še vedno največ možnosti za naslov prvaka. Maribor je ponovil Mandarića in kadrovski cunami izvedel po porazu proti prvaku – Celju.


Maribor po lanskem odhodu enega od glavnih ustvarjalcev športnega čudeža izpod Kalvarije v prejšnjem desetletju Zlatka Zahovića – zanimivo, odšel je po porazu z Bravom, ki je lani takoj po Hadžićevi menjavi Olimpiji nasul pet golov – še išče rdečo nit. Ali jo je s Camoranesijem izgubil ali pa je bila njegova igralna filozofija nesprejemljiva, bodo hitro razkrile naslednje tekme. Ali pa je šlo za zmotno presojo o potencialih moštva, ki ima za seboj tudi pripravljalno in zdravstveno kalvarijo nekaterih pomembnih prvokategornikov.

Velja še omeniti, da je Maribor v drugem delu sezone »izgubil« štiri točke ali osvojil dve proti najboljšima v letu 2021 – Domžalam in Bravu. Prvak pa tudi nekaj velja.
 

Šuler z igralskimi izkušnjami za nov Maribor


Če je Bogatinov stopil v velike Zahovićeve čevlje, je z bogatimi igralskimi izkušnjami Šuler v njegove majhne. Zdaj je nekdanji reprezentant, ki je v poldrugem mesecu od igralskega upokojenca napredoval v enega od ključnih mož vijoličnega kluba, prevzel odgovornost za preoblikovanje Maribora.


Bogatinovu se odmik od Zahovićeve filozofije, ki je bila skoraj desetletje imenitna, a se je tudi izpela, ni izšla z dvema trenerjema: s Sergejem Jakirovićem in Camoranesijem. Pod Jakirovićevo taktirko je Maribor že v 1. kolu kvalifikacij za evropsko ligo klavrno končal tudi evropsko poletno poglavje, s Camoranesijem pa se je vrnil na vrh in predvsem s pomlajeno zasedbo ter nenavadnim nogometom, ki ga v Ljudskem vrtu niso bili vajeni: manj organiziranim, a napadalnejšim in tudi bolj stresnim.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije