Vijolice na bojnem polju škotske verske vojne

Rangers, tekmec Maribora, je bil kar 54-krat državni prvak.
Fotografija: Kapetan James Tavernier in trener Steven Gerrard upata na nov rezultatski vzpon Rangersa. Foto: Rangers
Odpri galerijo
Kapetan James Tavernier in trener Steven Gerrard upata na nov rezultatski vzpon Rangersa. Foto: Rangers

LJUBLJANA – Katolik v protestantskem klubu? Globalizacija zaradi dobička in uspeha podira tudi verske meje, Borna Barišić, kapetan nogometašev Osijeka, ki ga je v 2. krogu kvalifikacij za evropsko ligo izločil škotski Rangers, je namreč za 2,5 milijona evrov postal novi član protestantskega kluba iz Glasgowa.

Barišić je bil v širšem krogu igralcev hrvaškega selektorja Zlatka Dalića za ruski mundial, a levi branilec, ki je za ognjevite zbral tri nastope, ni bil med 23 izbranci, ki so na koncu postali svetovni podprvaki. Nocoj v uvodnem dvoboju 3. kroga kvalifikacij za evropsko ligo pa bo na stadionu Ibrox nekdanjemu velikanu škotskega nogometa nasproti stal Maribor.

Da je bivši, zadnjih sedem naslovov prvaka dežele kiltov in viskija je namreč osvojil katoliški klub Celtic, je kriv tudi Rangers sam. Leta 2012 je moral v likvidacijo, saj klubsko vodstvo ni našlo skupnega jezika z upniki, to pa je tekmovalno tudi pomenilo, da so protestantski žogobrcarji v sklopu novega klubskega podjetja svojo naslednjo sezono začeli v četrti škotski ligi. Po treh zaporednih ligaških napredovanjih pa so si igralci iz Glasgowa za sezono 2016/17 spet priigrali prvoligaško vstopnico. A ker na končni ligaški razpredelnici, seveda tudi zaradi skromnejše kakovosti nogometašev, niso mogli preskočiti večnega in zagrizenega tekmeca Celtica in Aberdeena, je bilo burno tudi na klopi s številnimi menjavi trenerjev.

Kajti treba je vedeti, da je Rangers osvojil več naslovov državnega prvaka in sploh trojnih kron kot kateri koli klub na svetu. Ima 54 ligaških lovorik (Celtic jih ima denimo 49), 33 tistih v škotskem pokalu (Celtic 38), modri pa so bili v ligaškem pokalu najboljši 27-krat, Celtic ima 17 lovorik. Sedemkrat jim je v isti sezoni uspelo osvojiti vse tri prestižne krone. Rangers si je leta 1972 priigral naslov v evropskem pokalu pokalnih zmagovalcev, dvakrat je bil podprvak (1961. in 1967.), v sezoni 2007/08 pa je proti ruskemu Zenitu izgubil v finalu pokala Uefa. Je pa klubsko vodstvo maja vseeno presenetilo, ko je za novega trenerja potrdilo Liverpoolovo in angleško igralsko legendo in kapetana Stevena Gerrarda. Dobil je celo štiriletno pogodbo, upoštevajoč dejstvo, da so bile njegove trenerske izkušnje le tiste, ko je v pretekli sezoni vadil moštvo Liverpoola do osemnajstega leta starosti, tisto do 19. pa je vodil v Uefini mladinski ligi.

»O Mariboru kar veliko vem, gledal sem obe tekmi, ki so jih lani v ligi prvakov odigrali proti Liverpoolu (vijolice so doma izgubile z 0:7, v gosteh pa z 0:3, op. p.). Vem, da je od takrat malce spremenil moštvo, je pa to dobra ekipa. Ima nekaj izkušenj iz lige prvakov, je samozavestna, v domačem prvenstvu je zadnjo tekmo visoko dobila s 5:2. Na Ibrox torej prihaja v dobrem trenutku, za nas bo to težak preizkus. Tekme sicer za nas hitro prihajajo, a ves čas rastemo,« pravi Steven Gerrard. Mariborske vijolice bodo tako drevi poskušale nogometno zrasti na bojnem polju škotske verske vojne.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije