SLABA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Šok: tekem v Planici letos ne bo

Odpovedali so tudi tekme 22. in 23. januarja 2022 v teku na smučeh in nordijski kombinaciji.
Fotografija: Planica FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Planica FOTO: Tomi Lombar

Naraščanje okužb in projekcije glede širjenja novega koronavirusa pred zimskimi olimpijskimi igrami v Pekingu so že posegle tudi v urnik tekmovanj na najvišji ravni. Iz OK Planica so sporočili, da bodo zato odpovedali tekme za svetovni pokal v smučarskem teku in nordijski kombinaciji, ki bi morale biti na sporedu 22. in 23. januarja 2022.

»Kljub idiličnim zimskim razmeram in v zadnji fazi priprav športnih objektov ter spremljajoče infrastrukture v teh dneh v Planici, nam kritična epidemiološka situacija v Sloveniji in Evropi nalaga veliko dodatnega dela in odgovornosti v zagotavljanju varnega okolja za vse deležnike. Skokovit porast okužb s covid-19 in projekcije, ki kažejo na dodatno povečanje v naslednjih dneh, pa to še otežujejo. Po ocenah strokovnjakov za tako veliko prireditev ni mogoče zagotoviti dovoljšnje zaščite tekmovalcev, spremljevalnih ekip, ter vseh sodelavcev vpletenih v izvedbo dogodka. Nenazadnje je termin nordijskega vikenda v Planici tik pred začetkom Zimskih olimpijskih iger v Pekingu, zato je nekaj tujih ekip že postavilo pod vprašaj svoje nastope ali pa spremenilo ekipe s člani B ekip. Glede na epidemiološke napovedi bi bilo resno ogroženo tudi stanje v vrstah organizatorjev in podpornih služb, saj zdesetkana ekipa ne bi bila zmožna vrhunsko izpeljati dogodka, kot je to v navadi v Planici,« so zapisali (nelektorirano) v sporočilu za javnost.

»V trenutni epidemiološki situaciji je tako, da 100% varnosti ne moremo zagotoviti. Osebe, ki niso cepljene, se bodo zaradi velike kužnosti virusa prej ali slej okužile, kar bi zaradi tveganih stikov potegnilo za seboj v karanteno še veliko število drugih oseb, tudi tujih športnikov. Trenutno epidemiološko stanje v državi je slabo in se trudimo predvsem, da bi ohranili delovanje kritične infrastrukture, dogodke, ki predstavljajo dodatna tveganja za okužbe pa raje odsvetujemo,« je stanje ocenila dr. Irena Grmek Košnik, dr. med., NLZOH in NIJZ ter koordinatorka glede covida 19 v OK Planica.

Tekme v smučarskem teku in nordijski kombinaciji bi morale biti sicer generalka pred nordijskim svetovnim prvenstvom, ki ga bo prihodnje leto gostila Planica.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas