SKOKI

Še naprej mora gristi vsak dan

Domen Prevc se želi pozimi redno uvrščati med deseterico. Rad gre v naravo, v hribe, predvsem tja, kjer ni ljudi in ima mir.
Fotografija:
Odpri galerijo

KOPER – Domen Prevc, ki je v prejšnji zimi kot drugi najboljši slovenski smučarski skakalec za Timijem Zajcem (9.) v skupni razvrstitvi svetovnega pokala končal na 13. mestu, je tudi v minulem poletju in začetku jeseni pokazal več različnih obrazov, najboljše nastope pa je prihranil prav za konec. Na finalu celinskega pokala v Klingenthalu je dvakrat pometel s konkurenco, teden pozneje pa si je na tamkajšnji 140-metrski napravi na sklepnem dejanju poletne različice svetovnega pokala s 17. mestom priskakal svojo najvišjo uvrstitev v letošnji veliki nagradi Mednarodne smučarske zveze (FIS).

»Vesel sem, da se raven mojega skakanja dviguje in da se vse skupaj odvija v pravo smer. Zdaj moram le nadaljevati v takšnem slogu, gristi vsak dan, obenem pa uživati in biti sproščen,« je dejal 20-letni as iz Dolenje vasi pri Železnikih, ki je na uradnem treningu »2. svetovne lige« poletel do neuradnega poletnega rekorda arene Vogtland (148 m) in le še potrdil, da mu je tamkajšnja skakalnica pisana na kožo. »Očitno je res narejena po mojem okusu; to mi je namignil tudi kontrolor, rekoč, naj naslednjič, ko mi ne bo šlo, kar pridem v Klingenthal in se bo spet vse uredilo,« je razkril najmlajši od bratov Prevc.
 

Upa, da ne bo grdih besed


Na preizkušnjah za celinski pokal mu je družbo na zmagovalnem odru obakrat delal Mackenzie Boyd-Clowes ob Poljaku Klemensu Muranki. Z osem let starejšim Kanadčanom sta imela sicer vnovič zanimive (besedne) dvoboje tudi na vrhu zaletišča.

»Z Mackenziejem se pogosto šaliva, poskuša me malo psihično vreči iz tira, tako da mi, na primer, reče, naj med spuščanjem po naletu štejem, kolikokrat vdihnem in izdihnem zrak. Jaz pa ga, denimo, vprašam, kaj počne, da tisti dan tako dobro skače. Da mu začnejo malo delati mlinčki,« je v smehu zaupal zmagovalec petih tekem za svetovni pokal, ki ima visoke cilje za zimo 2019/20. »Na tekmah bi se rad uvrščal med najboljšo deseterico. Želim si, da bi bil stanoviten, da bi užival, da bi bilo v ekipi dobro vzdušje in da ne bi bilo živčnosti ter neprijetnih, grdih besed,« si je zaželel član kranjskega Triglava in na naše vprašanje, ali jih pogosto sliši, odvrnil, da v sleherni sezoni kakšnemu kdaj poči živec.

»Želim si, da bi bilo tega čim manj, na splošno pa je vzdušje zelo dobro, še posebno v zadnjem obdobju, ko imamo vedno nekoga, ki poka šale. Ali je to Anže Semenič ali Timi Zajc, vedno nekdo privleče kakšnega asa iz rokava. Seveda se pojavijo tudi slabi trenutki, zlasti po kakšni tekmi, ki se komu ne izide po načrtih. Takrat nekaj časa v ekipi vlada zamorjena tišina, ko pa se usedemo v kombi, je običajno že vse pozabljeno,« se je razgovoril Domen, ki zelo uživa v vožnji s fordom kugo, s katerim se lahko zapelje tudi na teren.

»Rad grem v naravo, v hribe, predvsem tja, kjer ni ljudi. Če hočeš imeti mir, moraš iti tja, kjer ni žive duše. Bohinj je, denimo, medtem postal že tako turističen, da je tam težko uživati v miru,« je še dejal mladinski svetovni podprvak iz Rasnova 2016, ki se bo jutri (od 18. ure naprej) s kolegi iz reprezentance pomeril za kolajne na državnem prvenstvu v Kranju. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije