SKOKI

Razmišlja že tudi o karieri po karieri

Jernej Damjan eden redkih, ki so se razveselili odpovedi marčevskega SP v Planici. Po koncu športne poti bi rad ostal v športu in čim bolj povezan s smučarskimi skoki.
Fotografija: Veliko oporo ima v svoji ženi Tayi. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Veliko oporo ima v svoji ženi Tayi. FOTO: Leon Vidic

Smučarski skakalci niso skrivali razočaranja, potem ko so bili planiški prireditelji zaradi pandemije koronavirusa marca prisiljeni odpovedati svetovno prvenstvo v smučarskih poletih, na katero so se vsi po vrsti pripravljali pravzaprav vso sezono. Eden redkih, ki so se razveselili novice, da težko pričakovanega spektakla na letalnici bratov Gorišek vendarle ne bo ob koncu minule zime, ampak šele na začetku predolimpijske 2020/21, pa je bil Jernej Damjan.

S tem, ko so ga preložili na december, je namreč najizkušenejši slovenski reprezentant dobil novo upanje za nastop v Planici. Decembra lani ga je sam pri sebi že prečrtal, potem ko se je zaradi težav z desno ramo odločil, da gre pod kirurški nož, s čimer se je zanj sezona že končala, še preden se je sploh dobro začela. »Zaradi bolečin nisem mogel normalno vaditi in posledično se nisem mogel pripraviti optimalno, v vrhunskem športu pa moraš biti seveda stoodstoten, če želiš biti zraven,« je pojasnil Damjan, ki je operacijo dočakal v začetku februarja.

Po opravljenem posegu in enomesečnem okrevanju je zdaj rama spet v redu. »Pri treningu me ne moti več, nobenih bolečin ne čutim,« je zaupal skakalec ihanskega Sama, ki je med karanteno vadil po svojem preverjenem receptu. »V vseh teh letih sem si nabral dovolj veliko kilometrino, da vem, kaj mi ustreza in kaj ne. Ne potrebujem nikogar, da bi mi gledal pod prste, sem pa v vseskozi v stiku z glavnim trenerjem Gorazdom Bertoncljem,« je razkril Damjan, ki je imel v preteklih tednih tudi obilo dela kot predstavnik športnikov v komisiji Mednarodne smučarske zveze (FIS) in prek nje tudi v komisiji športnikov pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK).
 

Dovolj znanja ima na različnih področjih


Za nameček je na družabnem omrežju facebook ustanovil skupino, v kateri je že 80 aktivnih skakalcev. »Iz dneva v dan smo močnejši. Razpravljamo o vsem mogočem, seveda tudi o napovedanih spremembah pravil glede opreme. Kar zadeva razvpite vložke v skakalnih čevljih, se je večina strinjala, da je treba omejiti njihovo velikost,« je razložil izkušeni Ljubljančan in pristavil, da imajo po drugi strani pomisleke zaradi tekmovalnih dresov, ki bodo imeli poslej manjšo površino v predelu razkoraka, in čevljev, ki bodo morali biti povsod enako debeli. »To se nam zdi nepotrebno ...«


V skupino je povabil tudi novega direktorja tekmovanj v smučarskih skokih Sandra Pertileja, ki je nasledil dolgoletnega šefa Walterja Hoferja. »Menim, da je pravi za ta položaj. Ima karizmo, zna reči ne in v pomembnih trenutkih ne bo stisnil repa med noge,« je presodil zmagovalec dveh tekem za svetovni pokal (Saporo 2014 in Kuusamo 2017), ki že razmišlja o tem, kaj bo počel, ko bo enkrat končal svojo kariero. »Seveda bi rad ostal v športu in čim bolj povezan s skoki. Ocenjujem, da imam dovolj znanja na različnih področjih – od marketinga do tehnike, pri čemer pa se ne vidim v trenerski vlogi,« je razgrnil Damjan, ki je lani poleti na Ljubnem opravil izpit za tehničnega delegata.
 

Isinbajeva poznala njegove uspehe


Kmalu zatem so ga izbrali za ambasadorja oziroma vzornika (role model) na letošnjih mladinskih olimpijskih igrah v Lozani, kjer je spoznal nekdanjo rusko zvezdnico skoka s palico Jeleno Isinbajevo. »Izkoristil sem priložnost in z njo izmenjal več besed, pri čemer sem bil prijetno presenečen, ko je kot iz topa izstrelila polovico mojih dosežkov. Med pogovorom mi je zaupala, da se je nad smučarskimi skoki navdušila, ko si je enkrat v živo ogledala tekmovanje v Planici,« se je januarskega srečanja s slovito Rusinjo, še vedno aktualno svetovno rekorderko v skoku s palico (506 cm), spomnil prvi in še vedno edini slovenski skupni zmagovalec velike nagrade FIS (2014), ki v nasprotju z reprezentančnimi kolegi v pripravah za novo sezono ni opravil še nobenega skoka. Načrtuje, da se bo na skakalnico podal v drugi polovici julija, po določenem številu poskusov pa si bo ustvaril približno sliko, kaj lahko pričakuje od predolimpijske zime.

»Moj prvi cilj ostaja uvrstitev v ekipo za svetovno prvenstvo v poletih v Planici, šel pa bom korak za korakom,« je napovedal Damjan, ki je 28. maja praznoval 37. rojstni dan. »Preživel sem ga skupaj z družino in z ničimer nismo pretiravali. Z rojstnimi dnevi je tako: ko sem bil mlajši, bi ga praznoval vsakega pol leta, zdaj pa le še za okrogle jubileje,« je še dejal v smehu. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije