ŠAH

Prvak stežka v izločilne boje

Ponovitev zadnjega finala Carlsen-Nakamura tokrat že v četrtfinalu.
Fotografija: Magnus Carlsen (še) ni v formi. FOTO: Claus Bech/Reuters
Odpri galerijo
Magnus Carlsen (še) ni v formi. FOTO: Claus Bech/Reuters

Predtekmovanje šestega turnirja druge sezone elitne spletne serije, zaradi udeležbe najboljše deseterice z aktualne ratinške lestvice enega najmočnejših šahovskih turnirjev vseh časov, je po pričakovanju ponudilo zanimive in razburljive boje za osem četrtfinalnih vstopnic. Med tistimi, ki so si napredovanje zagotovili tako rekoč v zadnjem trenutku, pa je bil presenetljivo tudi aktualni svetovni prvak Magnus Carlsen.
ni podpisa
ni podpisa

To mu je uspelo šele z zmago v zadnji partiji proti Tejmurju Radžabovu, medtem ko bi v primeru remija senzacionalno ostal pred vrati izločilnih dvobojev. Carlsenu nikakor ni uspelo ujeti pravega ritma in je razen redkih izjem, partije proti Rusu Aleksandru Griščuku, prikazal igre, ki nikakor niso dosegale njegovih visokih standardov.

V težko pričakovani partiji proti Janu Nepomnjaščemu, s katerim se bosta konec leta pomerila v dvoboju za naslov svetovnega prvaka, je dosegel dobljeno pozicijo, a nato v končnici svojemu izzivalcu dovolil, da se je kljub kvaliteti manj rešil v remi. Poleg tega pa je doživel še dva neprijetna poraza, proti Francozu Maximu Vachier-Lagravu celo z belimi figurami in proti Armencu Levonu Aronjanu s črnimi. Dolgo je bil zato zunaj prve osmerice in se je vanjo prebil s štirimi remiji in eno zmago zadnjega predtekmovalnega dne.
 

Drama Nepomnjaščega


Predtekmovanje je na vrhu kar nekoliko presenetljivo končal drugi igralec na svetu in Carlsenov izzivalec iz leta 2018, Američan Fabiano Caruana. Presenetljivo, ker Caruana ne velja ravno za velikega specialista v hitrejših oblikah šaha, niti ne igra tako pogosto na spletnih tekmovanjih. Prikazal pa je odlično igro, ob šestih zmagah je doživel en sam poraz in prvi del končal s celo točko prednosti pred najbližjimi zasledovalci. V tej skupini so Aniš Giri, Hikaru Nakamura, Vachier-Lagrave in Wesley So.


Najbolj dramatičen preboj v četrtfinale je uspel prav Nepomnjaščemu, ki mu je v zadnjem krogu kljub črnim figuram in slabši poziciji uspelo premagati rojaka Griščuka ter s tem z osmega mesta ob enakem številu točk zaradi zmage v medsebojni partiji izriniti Aronjana. Enako ali še bolj atraktivni obračuni nas čakajo v izločilnih dvobojih, kjer se bodo tekmeci pomerili v dveh mini dvobojih štirih partij. Četrtfinalna poslastica je zagotovo ponovitev finala predhodnega turnirja spletne serije med Carlsenom in Nakamuro, preostali pari pa so Caruana – Nepomnjašči, Giri – Radžabov in Vachier-Lagrave – So. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije