NOGOMET

Prašnikar: Slabo vodenje, slabi trenerji, slabi igralci

Zakaj ima Maribor le dva reprezentanta (člani in U21), Olimpija pa nobenega. Bojan Prašnikar brez dlake na jeziku o vodstvu NZS in nemoči trenerjev.
Fotografija: Bojan Prašnikar je kritičen do kadrovske politike v slovenskem nogometu. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Bojan Prašnikar je kritičen do kadrovske politike v slovenskem nogometu. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Alarmi v taborih Maribora in Olimpije še kar ne zvonijo. Zakaj tudi bi, če so v največjih slovenskih klubih že vrsto let vajeni, da imajo v članski oziroma mladi reprezentanci le kopico svojih igralcev ali, še pogosteje, kar nobenega, ki bi zrasel v vijolični ali zeleno-beli šoli. Danes je v članski reprezentanci Slovenije zgolj Mariborov Luka Zahović, ki se je sicer nogometno izšolal na Portugalskem. Olimpija je brez reprezentanta. Kakšna pa je zastopanost največjih klubov v mladi reprezentanci? Za bližnjo akcijo (glej kratko vest desno) je vpoklican le napadalec Maribora Jan Mlakar, ki – uganili ste – prav tako ni zrasel na vijolični nogometni akademiji, temveč v Domžalah. Od tam je tudi drugi predstavnik v elitni zasedbi iz slovenske lige – 19-letni biser Adam Gnezda Čerin.

Vrnimo se k vodilnima kluboma. Zakaj nista sposobna vzgojiti nogometašev za lastni članski ekipi in reprezentanci? Za mnenje smo vprašali Bojana Prašnikarja, nekdanjega selektorja, ki je uspešno deloval v obeh klubih, zadnja leta pa je oster kritik smernic v slovenskem nogometu. »Na velik upad uveljavljanja domačih mladih fantov opozarjam že vrsto let. Klubi so šli v napačno smer. Vsi pravijo, da izvrstno delajo v mladinskih šolah, domačih fantov v prvi ligi pa ni. Zato ker je bil poudarek na slabih tujcih. Danes je z naskokom najboljši tujec v ligi veteran Marcos Tavares. Vsa čast mu, toda kaj nam to pove o drugih,« se je Prašnikar obregnil ob kadrovsko politiko klubov. V čem je težava pri delu z mladimi v Mariboru in Olimpiji? »Poznajo evropske in slovenske kriterije, zadovoljijo pa se z domačimi. Strokovnost trenerjev je preslaba. Zanje je vrhunec, da imajo pri vrhu mladinske in kadetske lestvice svoji ekipi, toda 18- in 19-letniki ne dobijo priložnosti v članskem moštvu, ker so bistveno preslabi,« je tudi do kakovosti mladih kolegov strog Prašnikar, ki v isti sapi brez dlake na jeziku postreže z razlogi, ki so privedli do tega: »Slovenski nogomet vodijo ljudje iz sodniških krogov s predsednikom na čelu. Trenerska stroka je odrinjena, trenerji so le še nujni privesek NZS. Na zadnjih volitvah sam nisem imel nobenih možnosti, da bi postal podpredsednik NZS. Že to pove dovolj. Tako so se zgodile spremembe tekmovalnega sistema, kar je pripomoglo k temu, da je ugasnilo več klubov, izgubimo jih po pet na leto. Odločitev, da klubi v nižjih ligah ne potrebujejo celotne piramide selekcij, je prav tako zgrešena, saj se tako še dodatno oži baza igralcev, s tem pa trpi tudi kakovost. Če v prihodnje ne bodo imeli trenerji več veljave pri vodenju nogometa, se nam piše še slabše,« je prepričan Prašnikar.

Selektorja članske reprezentance Matjaža Keka za bližnji uvodni tekmi v kvalifikacijah za EP z Izraelom in Severno Makedonijo ni prepričala cela vrsta prvoligaških igralcev, ki jih je preizkušal v januarski pripravljalni akciji v Španiji. Tam so bili ob Zahoviću še štirje Mariborčani (Dino Hotić, Amir Dervišević, Denis Klinar in Blaž Vrhovec) in trije člani Olimpije (Matic Črnic, Nejc Vidmar in Andres Vombergar).
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije