Pogačarjev električni rekord bo obstal

Jutri v Cerkljah na Gorenjskem 30. kolesarsko DP. To bo pritegnilo več pozornosti kot kadar koli.
Fotografija: Bo Tadej Pogačar na DP ponovil izjemen majski vzpon na Krvavec? FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Bo Tadej Pogačar na DP ponovil izjemen majski vzpon na Krvavec? FOTO: Tomi Lombar

Slovenija bo kot prva v Evropi po koronski krizi dobila kolesarskega državnega prvaka v cestni vožnji. In to na DP, kakršnega še nismo imeli. Oči svetovne kolesarske javnosti bodo jutri uprte v pričakovani dvoboj med Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem. Vendar ta scenarij na 146 km dolgi trasi, ki jo sestavlja sedem 19,7 km dolgih krogov po cestah v okolici Cerkelj na Gorenjskem in dobrih 8 km dolg ciljni vzpon do Ambroža pod Krvavcem, ni samoumeven.

Razpleta zadnjih dveh prvenstev največ možnosti dajeta ekipi Bahrain McLaren, ki bo lovila tretji zaporedni naslov prvaka. Lani je zmagal Domen Novak, predlani Matej Mohorič, ki bo tudi letos adut ekipe svetovne serije z največ slovenskimi kolesarji. »Trasa mi ne ustreza najbolj, dirka je nekoliko kratka, zaključni vzpon pa zahteven, tako da bosta Primož in Tadej glavna favorita. Vendar imamo številčno premoč, na startu nas bo pet, to je več kot polovica slovenskih profesionalcev iz svetovne serije. Naredili bomo vse, da si v prvih 137 km naberemo dovolj prednosti, da v cilj pridemo pred favoritoma,« je Mohorič napovedal, da ne bo čakal na ciljni vzpon. Bahrain McLaren in njegov športni direktor Gorazd Štangelj bo z Mohoričem, Novakom, Janom Tratnikom, Luko Pibernikom in Grego Boletom na krožnem delu trase, ki so ga ljubiteljski kolesarji zaradi vetrovnih razmer in lažnih ravnin poimenovali gorenjska Flandrija, lahko igral na več kart.

Ne gre pozabiti na Adrio Mobil, ki bo imela številno zasedbo in tudi aduta za zaključek v klanec, Janija Brajkoviča. Pogačar bo imel ob sebi enega, vendar zelo močnega kolega iz ekipe UAE Jana Polanca, Roglič pa bo osamljeni jezdec ekipe Jumbo Visma.
 

Roglič ne bo prvič sam


»Ne bom prvič sam, če si dovolj močen, dobiš svojo priložnost,« si zaradi osamljenosti glave ne beli Roglič, za katerega bo to prvi letošnji start. Sezono bi moral začeti 8. marca na dirki Pariz–Nica, vendar je Jumbo Visma (na DP ga bo spremljal športni direktor Grischa Niermann) nastop odpovedala. Roglič bo 28. t. m. nastopil tudi na DP v vožnji na kronometer na gorski trasi od Zgornjih Gorij do Pokljuke, nato se bo zanj z višinskimi pripravami v Tignesu začel lov forme za avgustovsko nadaljevanje svetovne serije in prvi letošnji cilj, Tour de France.

Podobno velja za Pogačarja, ki je maja navdušil z dosežkom na treningu, ki ga je objavil na aplikaciji Strava. Na 11,56 km dolgem vzponu na Krvavec je postavil čas 33:39 in za 49 sekund izboljšal Rogličev rekord iz leta 2019. »To je dosegel z električnim kolesom,« je Mohorič v šali dejal o Pogačarjevem rekordu, ki bo po DP obstal, saj so prireditelji odrezali zadnje štiri kilometre klanca, tudi najzahtevnejši del.

»To mi povsem ustreza, glede na trenutno formo bi bilo dovolj, če bi imeli na sporedu le prvi del klanca,« je 30-letni Roglič, ki se je včeraj veselil prvega rojstnega dne svojega sina Leva in najavil avgustovski izid knjige Kilometer nič izpod peresa svoje življenjske sopotnice Lore Klinc, pobudo na novinarski konferenci prepustil devet let mlajšemu tekmecu.

»Za DP nimam posebne taktike, z Janom, ki je tudi zelo dobro pripravljen, bova drug drugemu v oporo. Ne smeva dopustiti, da bi si pobeg prikolesaril preveliko prednost pred ciljnim vzponom. Morda bova sodelovala tudi s Primožem, ker bodo drugi dirkali proti nama,« je na morebitno zavezništvo namignil Pogačar in dodal, da bo imela zadnjo besedo cesta: »Nihče od nas ne ve, v kakšni formi je, trening je eno, pravi pokazatelji pa so dirke.«
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije