NEPRIČAKOVANO

Po sporu s Čeferinom zapušča Uefo, svetovni mediji: Nogometna Evropa je pretresena

Novica o odhodu sledi poročanju v decembru, ko je predvsem v angleških medijih prah dvignil domnevni poskus Aleksandra Čeferina za spremembo statuta Uefe, ki bi mu omogočila še en predsedniški mandat.
Fotografija: FOTO: Handout Handout Via Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Handout Handout Via Reuters

Nekdanji zvezdnik hrvaške reprezentance, zagrebškega Dinama in italijanskega Milana Zvonimir Boban zaradi razhajanj s predsednikom Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandrom Čeferinom zapušča krovno zvezo, poročajo agencije. Bobanov odhod so potrdili na Uefi, ga označili za sporazumnega in Bobanu v bodoče zaželeli veliko sreče.

Nekdanji hrvaški reprezentant se je glede razlogov za odhod razpisal v javnem pismu. V njem je navedel nestrinjanje s spremembami statuta Uefe, ki bi potrdile možnost, da se prvi mož Uefe poteguje za nov štiriletni predsedniški mandat v obdobju 2027-2031, poročata agenciji Reuters in dpa.

image_alt
Pogovor z Zvonimirjem Bobanom: to je povedal o Čeferinu

»Odmik od vrednot z odpovedjo najpomembnejših reform je presenetljiv in nerazumljiv«

»Potem, ko sem izrazil svojo največjo zaskrbljenost in popolno nestrinjanje, mi je predsednik odgovoril, da zanj ne obstaja noben pravni ali celo moralno-etični problem in da bo brez dvoma sledil svojemu stremljenju,« je zapisal in dodal: »Paradoksalno. Leta 2017 je bil Čeferin sam tisti, ki je predlagal in sprožil paket reform in jasno zanikal to možnost. S tem pravilom naj bi zaščitili Uefo in evropski nogomet pred slabim upravljanjem, ki je bilo dolga leta modus operandi celotnega starega sistema. To je bila izjemna stvar za nogomet in tudi za Čeferina samega.«

»Ta odmik od vrednot z odpovedjo najpomembnejših reform je presenetljiv in nerazumljiv. Dobro razumem, da nič ni idealno, še najmanj jaz, in dobro vem, da moramo sprejeti logiko kompromisa, a če bi podprl to odločitev, bi bilo to v nasprotju z načeli in vrednotami, v katere trdno verjamem. In nisem fenomen, saj zagotovo nisem edini, ki misli tako,« je še zapisal Boban.

»Tri leta je bil moj odnos in sodelovanje z Aleksandrom in z vsemi mojimi kolegi na Uefi odličen. Zahvaljujem se jim za to in jim želim vse dobro. Zelo mi je žal, saj nerad odhajam,« je še dodal Boban in dodal, da sta bili glavni reformi Čeferina na Uefi prav pravili, da nihče ne sme biti na predsedniškem mestu dlje od 12 let oz. tri. mandate in da se starostni limit za člane izvršnega odbora omeji na 70 let.

Odhod potrdili tudi na Uefi

Odhod Bobana so potrdili tudi pri Uefi, kjer so zapisali, da gre za sporazumni odhod. Nekdanji hrvaški reprezentant je vlogo tehničnega direktorja pri Uefi prevzel leta 2021, pri tem pa je nadziral postopke ustanavljanja Uefinega odbora za nogomet in mladinskega nogometnega odbora. »Uefa se zahvaljuje Bobanu za njegov predan prispevek in mu želi vso srečo pri nadaljnjih kariernih izzivih.«

Novica o Bobanovem odhodu sledi poročanju v decembru, ko je predvsem v angleških medijih prah dvignil domnevni poskus Čeferina za spremembo statuta Uefe, ki bi mu omogočila še en predsedniški mandat. Te navedbe so takrat zanikali pri Uefi, kjer so poudarili, da možnost še enega mandata za Čeferina predvidevajo že obstoječi predpisi.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije